Нощта на литературата завладява 11 български града

БНР Новини

Винаги се радвам, когато прочета за представяне на нова книга, литературно четене, академия за творческо писане или среща с някой дебютиращ или утвърден автор. Въпреки това в главата ми изникват рояк от въпроси. Колко са хората, които наистина четат книги, истинско ли е желанието им да го правят или това е мода в момента? Кое е по-важното за теб – да си купиш хиляди непотребни вещи или да дадеш пари за книги? Избирам второто, затова на 11 май с удоволствие ще стана част от инициативата „Нощ на литературата”. Какво ни очаква тогава, ще научим от директора на Чешкия център в София Катерина Хуртаева:

СнимкаНощ на литературата се случва в Европа за десети път, а в България това е петото й издание. Всяка година се стремим към едно и също – да представим съвременна литература в превод на български. Разбира се винаги има и други заглавия и автори. Тази година освен София, участват Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Шумен.

Сред утвърдените автори, които ще бъдат представени в рамките на вечерта, са Тери Пратчет и Умберто Еко. Ще има обаче и автори, които дебютират, и за тях Нощта на литературата е прекрасен повод да се докоснат за първи път до публиката.

Как ще протече събитието и вярно ли е, че хората днес не искат да четат – продължаваме разговора с Катерина:

Нощта се случва по-доста специфичен начин. Във всеки град са организирани т.нар. читателски гнезда. Във всяко гнездо се чете по една книга през цялата вечер и това четене се повтаря на всеки половин час. Когато започнахме да правим Нощта на литературата, чувахме съмнения, че хората не четат, но това не е така. Идват много хора може би, защото форматът е привлекателен. Съчетанието на непознати пространства, интересен четец и изключителни книги дава възможност за друг тип среща с книгите.

За организаторите е важно всяка година да са на различни места, а не само в музеи, галерии и библиотеки. Това са традиционни локации за подобни събития. Целта им е хората да усетят атмосферата на града и  да възприемат  самата литература по един различен начин. Затова сред сцените за събитието са включени клуб по йога, супа-бар, чайна и много исторически сгради в различните градове.

Снимките са предоставени от организаторите на инициативата




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!