Румяна Бъчварова, Екатерина Захариева и Сотир Цацаров на посещение в ЕК

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на правосъдието Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров са на посещение в Европейската комисия във връзка с изискванията на Брюксел за реформи в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Екатерина Захариева, Румяна Бъчварова и Сотир Цацаров ще се видят със заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс и с комисаря по правосъдието Вера Йоурова, които отговарят за мониторинга по правосъдие и вътрешни работи. 

Срещата е по искане на българската страна, но от Еврокомисията потвърждават единствено, че основна тема е Механизмът за сътрудничество и проверка. Институцията се въздържа публично да коментира конкретни въпроси по механизма с аргумента, че крайната оценка за резултатите се публикува всяка година в нейните доклади.

Представители на българската съдебна и изпълнителна власт редовно провеждат технически срещи с чиновници от Комисията по текущото изпълнение на поетите ангажименти, но рядко това се случва в такъв формат като днешния.

В последния си доклад ЕК поиска от българските управляващи бързи промени в Закона за съдебната власт, нов антикорупционен закон за хората на висши държавни постове, независим анализ на прокуратурата и ефективни присъди за хора от организираната престъпност. Мисията на европейските експерти за анализ на държавното обвинение се очаква да пристигне у нас до края на май. Следващият доклад на Комисията ще бъде през януари догодина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53