ЕК отчете системни нередности в процедурите за обществени поръчки в България

Европейската комисия предупреди България за системни нередности с конкурсите за избор на фирми и забавяне плащането на еврофондовете. Тя поиска затягане контрола в Агенцията за обществените поръчки и всички институции, които правят търгове по европроекти. За поредна година изпълнителният орган на Европейския съюз отправи специфични препоръки към правителството да коригира макроикономическите дисбаланси в страната.

Системни нередности в процедурите за обществени поръчки в България установяват икономическите експерти на Европейската комисия. Говори се за липса на административен капацитет, неефективни контролни механизми и постоянни съдебни жалби срещу търговете. Всичко това е довело до прекъсване на плащанията от еврофондовете и финансови корекции.

Електронната система за обществени поръчки засега дава само частични резултати, съобщи в писмено изявление еврокомисарят по бюджета Кристанина Георгиева: Важно е това да се промени, за да може страната успешно да усвои 32-та милиарда лева европейски фондове за периода 2014 – 2020 година.

За пореден път се критикува системата на здравеопазване, която е недофинансирана, недостъпна и със слаби резултати. Сенчестата икономика остава проблем за държавните финанси, въпреки усилията за по-добро събиране на данъците. Недекларираното заплащане на труда и укриването на социални осигуровки изкривяват трудовия пазар. Българските управляващи са изпълнили само 1 от миналогодишните препоръки с реформата на Закона за училищното и предучилищното образование, свързано с интеграцията на децата от ромски произход. Брюксел отново им дава срок до края на годината да направят стрес-текстове на финансовата система заради фалита на КТБ. Това включва независим анализ на активите в цялата банкова система, пенсионните фондове и застрахователния сектор. От препоръките не следват автоматично наказания за България, тъй като тя не е част от еврозоната.

Според анализа, въпреки леко нарасналия държавен дълг страната ни изпълнява критериите за финансова дисциплина на Пакта за стабилност и растеж за разлика от други държави, използващи еврото за своя валута. Еврокомисията обаче отложи решението дали да глоби Испания и Португалия, които надхвърлят правилото за 3 % бюджетен дефицит.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53