Черна гора подписва протокол за присъединяване към НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В централата на НАТО в Брюксел днес ще бъде подписан протокол за присъединяването на Черна гора към военния алианс. Това ще стане в присъствието на черногорския премиер и външните министри на НАТО. 

Министър-председателят на Черна Гора Мило Джуканович ще участва като наблюдател в заседанието на Северноатлантическия съвет. Външните министри на НАТО ще подпишат протокол за присъединяването, а веднъж щом парламентите на всички съюзни държави го ратифицират, Черна гора ще стане 29-ият пълноправен член на Алианса. 

Подписването на договора за присъединяване на Черна гора показва, че вратите на НАТО остават отворени, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг.

Външните министри на НАТО ще обсъдят широк кръг от въпроси, но по най-сериозните решения ще се вземат от лидерите на държавите на срещата на върха във Варшава през юли. Това се отнася за разполагането на допълнителни войски в Балтийските републики, потвърди Столтенберг: 

Военните ни стратези предложиха разполагането на няколко батальона. Няма решение за техния брой и местоположение. Сега преценяваме обхвата на нашето присъствие на изток. 

С участието на върховния представител на Европейския съюз Федерика Могерини ще бъде разгледана и възможността за допълнителна помощ от НАТО в – централното Средиземноморие срещу трафика на мигранти.

Очакват се дискусии и по сроковете за продължаването на мисията на Алианса в Афганистан и броят на войниците там, сред които има и българи. На дневен ред отново излиза обучението на нова армия в Либия и други възможности за стабилизиране на страната, стига новото правителство да го поиска. Такова искане вече има от министър-председателя на Ирак.

България ще бъде представена на срещата от министър Даниел Митов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53