Протест на родители на деца с увреждания в Бургас

Бургас ще получи 300 хиляди лева по програмата "Личен асистент"

| обновено на 25.05.16 в 15:02
Снимка: Надежда Цекулова

300 хиляди лева допълнително ще получи Бургас по социалната програма „Личен асистент“. Това стана ясно след разговор на кмета Димитър Николов с министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. Средствата ще позволят увеличаване на платените часове за отглеждането на дете с увреждания. 

Майки на деца с увреждания протестираха по-рано в морския град срещу орязването на парите по програмата "Социален асистент". 

Плакати - "Позор" и "Нямате ли сърца?" издигнаха протестиращите. Като пример за драстично орязаните средства по проектите "Достоен живот" и "Нови алтернативи" майка на дете с умствена изостаналост заяви, че досега е получавала по 300 лева месечно, а сега сумата е намалена на 80 лева на месец.

Писма от Министерство на труда и социалната политика са уведомили родителите на деца със специални нужди, че трябва да се обърнат към общините, които са с делегирани правомощия и определят броя на часовете, за които ще се плаща на социален асистент.

Заместник-кметът по здравеопазването д-р Лорис Мануелян посъветва протестиращите да не подписват договори с Общината, след като са недоволни от сумата, която ще получават на месец.

Общината и държавата продължават да си прехвърлят отговорностите, оплакаха се хората. От новия вариант на програмата страдат и хората с увреждания. При Грета Аспарухова личният асистент пада от 7 на 4 часа дневно:

Има опция към тази програма да имаш личен асистент, след това да има друг човек, който да идва да ти пазарува или чисти, което е пълна глупост. То затова е личен асистент - да те обслужва, да ти пазарува. В този смисъл ти трябва да дадеш ключ на още един човек, който не познаваш и на когото нямаш доверие.

Проблемът е, че са отпуснати много малко държавни средства по програмите за социален асистент, каза д-р Лорис Мануелян.

Досега сумата е покривала разходите на 96 семейства в Бургас за 7-часов работен ден, сега сумата е разчетена за 2-часов работен ден. Общината е получила 500 хиляди лева за 18 месеца, а парите трябва да бъдат разпределени между 145 семейства, уточни д-р Мануелян. Общината няма възможност да осигури допълнително средства, за да компенсира ощетените родители на деца с увреждания, допълни той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53