Българската икономика най-накрая се отделя от дъното

Страните от Източна Европа наваксват изоставането си в конкурентоспособността

| обновено на 31.05.16 в 12:02
Снимка: архив

За първи път, след 5 години стагнация, българската икономиката се отделя от дъното. Това показва Годишникът на световната конкурентоспособност на Института за развитие на управлението в Швейцария.

Въпреки покачването с 5 позиции през тази година, страната ни заема 50-о място от 61 икономики. Така тя остава една от най-неконкурентните, като с по-ниски показатели в Европа са само Гърция, Хърватия и Украйна.

Анализът на Центъра за изследване на демокрацията, който е официален партньор на Института за развитие на управлението,  показва, че отрицателно влияние върху конкурентоспособността на българската икономика продължават да оказват натрупаните лоши кредити и фалита на КТБ.

Нивата на безработицата също остават високи, въпреки понижението, което се наблюдава през последните две години. Това, съчетано с ниското заплащане, продължава да създава предпоставки за изтичане на квалифицирани кадри и увеличение на дела на скритата икономика.

Според бизнеса, основните предимства на българската икономика продължават да бъдат благоприятният данъчен климат, квалифицираната работна ръка и ценовата конкурентоспособност. От Центъра за изследване на демокрацията посочват, че, за да се подобри ситуацията, е необходимо на първо място да се намерят дългосрочни решения, свързани със здравеопазването, демографската криза и образованието, трябва също да се укрепи и съдебната система, да се разнообразят доставките на газ, да се справим с енергийната бедност и да се премахнат предпоставките за енергийните монополи.

Най-бърз напредък отчитат икономиките на Латвия, Словакия и Словения, като по-добри постижения от тях имат само Ирландия и Холандия. Анализът поставя на първо място Хонконг, следван от Швейцария и САЩ. Унгария и България, които заемат съответно 46-о и 50-о място, също са подобрили позициите си спрямо миналата година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53