Трудовите доходи у нас могат да достигнат 50% от европейските до 2030 година

| обновено на 06.06.16 в 15:43
Снимка: БГНЕС
Българските доходи ще достигнат половината от европейските едва през 2030 година, показват изчисления на икономистите на БАН. Те представиха втората част от годишния си доклад за развитието на икономиката у нас. Дори нарастването на доходите от труд на българите няма да спре мигрантския поток към страните с по-висок стандарт. Сметките на икономистите показват, че доходите у нас растат с по-високи темпове отколкото в Европейския съюз.

Годишният доход за семейство с двама работещи на пълен работен ден и две деца - 2001 година у нас е бил 19 пъти по-нисък. Следва процес - 2014 година, при който ясно се вижда догонващата динамика на доходите от труд в България. Така през 2014 година доходът от труд за същия вид семейство е вече 6,2 пъти по-нисък. У нас нарастването е с близо два пъти, в ЕС - то е само 15 %, каза проф. Искра Белева от Института за икономически изследвания на БАН.

Растат и паричните преводи от българските емигранти към страната. През миналата година в икономиката на България от чужбина са постъпили над 1 милиард лева, каза проф. Белева:

Тенденцията е устойчива и тя се превръща в модел от оцеляване на българските семейства в модел на трудова реализация.

Така от трудовия пазар се изключват половин милион от българите, предимно млади хора, които не учат, не работят и не търсят работа. Освен това, зависимостта на парите от чужбина се отразява зле на икономическия растеж на регионите, твърди проф. Веселин Минчев:

Зависимостта от разселите в чужбина по-скоро бута тези области надолу. Не се осигурява поминък, хората продължават да напускат, стават все по-зависими от трансферите в чужбина и не всички, вероятно, ще се сринат, но част от тях ще се сринат на ниво Видин, Монтана, Силистра.

Данните са от годишния доклад за икономиката на България.

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53