Кипър чества деня на Свети Дух с уникалния Фестивал на потопа

Днес Кипър чества деня на Свети Дух с уникалния Фестивал на потопа. Стотици хиляди местни жители и чуждестранни туристи се стичат по цялото крайбрежие на острова за многобройните водни състезания, музика, танци и забавления.

При температура от над 40 градуса, на фона на суша, със запълнена само една трета от обема на язовирите и избухнала в последните дни серия от пожари Кипър празнува Фестивала на потопа, известния Катаклизмос. Той е традиционен за острова православен фестивал, но началото му е още в древността. Празникът се свързва с библейската легенда за потопа и с подобен мит на древните гърци, както и с честванията през античността на боговете Афродита, родена на острова от морската пяна, и Адонис.

Денят на Свети Дух е официален неработен ден в Кипър и се чества масово на брега на Средиземно море с “потоп” от фестивално настроение, което завладя крайбрежните градове още от петък вечерта.

На Фестивала на потопа се почита водата, затова денят започва с празнични богослужения и освещаване на водата в морето. Най-разпространената традиция на Катаклизмос е хората да се поливат и пръскат един друг с вода като символ на пречистването на тялото и душата.

Многобройни спортни прояви, състезания по водни спортове, плажен волейбол, плуване, ветроходни регати, делтапланеристи привличат участници и зрители на фестивала. Програмата му е изпълнена с концерти на известни гръцки и кипърски изпълнители, фолклорни представления на местни танцови състави, много кипърска и гръцка музика, събори и панаири с традиционни кипърски деликатеси, храни и напитки, включително и рибен фестивал, както и произведения на кипърските занаяти. Неизменна част от деня са конкурсите за чатиста – самобитна кипърска народна поетично-песенна надпревара.

През миналата година ЮНЕСКО призна за част от световното културно наследство Катаклизмос, провеждан в град Ларнака, наследник на древния град Китион, чийто основател според легендите е един от внуците на Ной. Това е най-богатият и разнообразен Фестивал на потопа в Кипър, който тази година се организира за 101-ви път и ще продължи до неделя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53