Пети ден продължават да се разрастват пожарите в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Критична остава ситуацията в Кипър, след като пети ден интензивните пожари продължават да се разрастват и не могат да бъдат овладени. Безпрецедентното бедствие доведе до исторически пробив в отношенията между Кипър и Турция. Вече пет страни помагат на острова в потушаването на огъня, очаква се отговор и от Русия.

Огромният пожар, който бушува в централния планински район на острова от неделя по обед, продължава да е извън контрол. След повече от 60 часа борба частично бе овладян единият от фронтовете на стихията, но вторият остава много интензивен. В драматични часове във вторник следобед пламъците достигнаха само на метри от първите къщи на едно от селата и бяха спрени с неистови усилия. Над 60 противопожарни коли и повече от 450 огнеборци и доброволци са в горящата територия. Само за един ден самолетите и хеликоптерите изсипаха вода 230 пъти.

Огненият ад в Кипър доведе до безпрецедентен политически пробив в отношенията между Никозия и Анкара. Турция, която не признава Република Кипър, обяви, че е готова да изпрати веднага два хеликоптера и самолет за гасенето на пожара. Те са в Мерсин и Анталия, най-близко до района на бедствието. Република Кипър приема турската помощ, при условие че тя бъде предоставена като част от оперативния план на държавата заедно с останалата международна помощ в рамките на Европейския съюз, която в момента е в ход, съобщи президентът Никос Анастасиадис късно снощи. Ако тази помощ се осъществи, това ще бъде първият контакт между Кипър и Турция след военната й инвазия на острова през юли 1974 г.

Вече пет страни участват в спасителната операция в Кипър. Хеликоптери и самолети изпратиха Израел, Гърция, Великобритания, Италия и Франция. Европейският съюз ще поеме транспортните разходи на страните членки. Кипър поиска помощ и от Русия, официален отговор се очаква днес. България обяви, че може да предостави наземен модул от пожарникари, но заради труднодостъпния планински терен Кипър се нуждае от летателна техника.

Огнената трагедия предизвика и изключителна солидарност в страната. Кипърски фирми, неправителствени организации и граждани масово изпращат храна и вода за огнеборците, доброволците и местните общности в зоната на пожара. Кипърската петролна компания “Петролина” уведоми правителството, че ще покрие всички разходи на гориво на самолетите и хеликоптерите, участващи в гасенето на пожара.

Днес на заседанието си правителството обсъжда кризисната ситуация и следващите мерки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53