Кметове на села в община Бобов дол обжалват в съда определените им заплати

Снимка: БГНЕС

Кметовете на селата Коркина, Големо село и Бабино в община Бобов дол обжалват в съда определените им в края на миналата година заплати. Тримата получават между 420 и 650 лева месечно в зависимост от броя на жителите. 

Тримата кметове са избрани на местния вот през октомври миналата година от ГЕРБ. Те считат това възнаграждение за несправедливо, защото работата им е много, натоварването е голямо, а ежедневно възникват различни проблеми, които налагат денонощно да са на разположение. Съдът обаче отхвърля жалбите им като неоснователни.

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация Общинският съвет определя размера на трудовите възнаграждения на кметовете в рамките на действащата нормативна уредба и средствата за работна заплата на персонала от общинския бюджет, това става по предложение на кмета на общината. И в трите случая законът е спазен, постановява съдебният състав. Тримата кметове трябва да платят по 200 лева за разноски по делото.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

По неофициални данни над 80 на сто от работещите в общинската администрация в Бобов дол получават минималното възнаграждение. В същото време кметът на общината Елза Величкова, избрана с листата на ЛИДЕР, се подписва под заплата от 1900 лева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53