Страните основателки на ЕС искат излизането на Великобритания да започне възможно най-бързо

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ден след изхода от британския референдум за излизане от Европейския съюз започнаха консултациите за следващите стъпки на европейските лидери. В Берлин се събраха външните министри от шестте държави основателки на Евросъюза. Те отново подчертаха, че е важно процесът по излизането на Великобритания от общността да започне възможно най-скоро.

Германският представител Франк-Валтер Щаймайер обясни:

Трябва да имаме възможност да се фокусираме върху бъдещето на Европа, а това означава, че след британското решение трябва да започне процесът по излизане според Член 50 на Лисабонския договор. Ние смятаме, че началото му трябва да бъде сложено възможно най-бързо, за да не се налага да изчакваме твърде дълго и да не можем да се съсредоточим върху европейското бъдеще.


Щайнмайер подчерта, че въпреки случилото се вчера, няма причина за паника:

Няма причина за истерия или шок, който води до парализа. след британското решение.  Сега е времето да покажем, че можем да имаме конкретни резултати.


Холандският му колега Берт Кундерс също посочи, че не трябва да има вакуум след британското решение:

Сега трябва да обърнем страницата. Ние искаме да започнем преговори възможно най-бързо, както каза и господин Щайнмайер. Не искаме вакуум, искаме разговорите да се водят в добър тон. Европа продължава наpред и това няма да е задача като обикновено - нашите граждани имат много притеснения по въпроса за миграцията, заетостта, икономическия растеж и сигурността.


Френският външен министър Жан-Марк Еро призова Великобритания да обяви бързо своя нов премиер. Според него това може да стане за няколко дни.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53