В Испания се провеждат парламентарни избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанците гласуват днес за парламент само шест месеца след предишните избори. Новият вот се наложи, след като опитите да бъде съставено правителство се провалиха.

Четири са основните партии: управляващата консервативна Народна партия, социалистите, крайнолевият съюз "Подемос" и центристката "Сиудаданос".

Очаква се Народната партия отново да получи най-много гласове, но пак пак да последват трудни преговори за кабинет.

Консерваторите, водени от премиера Мариано Рахой, разполагаха с мнозинство в парламента до 2015 г., но непопулярни реформи и скандали сринаха рейтинга им. В днешния вот разчитат на посланието за стабилност, особено след британския референдум:

Който е за единството на Испания, който е за националния суверенитет, продължава да вярва в европейската интеграция и пазарната икономика, който мисли, че трябва да се борим с успех срещу тероризма, да гласува за Народната партия.

Много е вероятно социалистите, водени от Педро Санчес, на тези избори да бъдат изпреварени от "Подемос". Санчес се обърна към колебаещите се привърженици на партията си:

Единственото, за което ви моля, е на 26 юни да гласувате. Но гласувайте не със страх или упрек, гласувайте с надежда.

Лидерът на "Подемос", политологът Пабло Иглесиас, вече разчита на по-умерени послания:

Изборите ще бъдат спечелени не от антисистемна и радикална партия, а ще победят защитниците на реда, закона и институциите.

36-годишният Албер Ривера, адвокат, който оглавява "Сюдаданос", е най-младият от лидерите на основните партии:

Обещавам ви честност, обещавам ви работа, обещавам ви да мога да ви гледам в очите, обещавам ви да не създавам конфликти, а да обединявам.

Надеждите са все пак да има правителство, тъй като страната е изправена пред трудни проблеми - на първо място огромния дефицит и високата безработица.

До 21 часа българско време ще продължи гласуването на парламентарните избори в Испания. Право на глас имат около 36 милиона души. 

Ето и част от мненията на избиратели за очакванията от вота:

Мисля, че резултатите ще са подобни на тези от предишните избори. Може Народната партия да получим малко повече гласове, или "Подемос" да изпревари социалистите, но нито двете леви, нито двете десни партии ще могат да съставят правителство.

Мисля, че всичко ще продължи по старому. Не виждам да има особена промяна през последните шест месеца - коментират испанци.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53