Г. Първанов: Съвременна архитектура за сигурност не може да се гради без и срещу Русия

Корнелия Нинова също взе участие в конгреса на партия "Единна Русия“

| обновено на 27.06.16 в 21:27
Снимка: БГНЕС

Председателят на политическа партия АБВ и бивш президент Георги Първанов участва в кръгла маса на тема: "Светът през 2016 година. Предизвикателства и възможности", която се проведе в рамките на XV конгрес на партия "Единна Русия". Той присъства на конгреса на руската управляваща партия като почетен гост.

Първанов подчерта необходимостта от изключване на войната от арсенала на международната политика и укрепване на системата за международна сигурност. Той изказа убеждение, че съвременната архитектура за сигурност не може да се гради без и срещу Русия и призова за снемане на санкциите против Русия.

Според Георги 
Първанов климатът в отношенията между София и Москва е много важен за тяхното развитие:

Ние добре знаем, че туристическият поток е в зависимост от политическите отношения. Не може да сме в конфликт, не може да има тежки разпри по медиите между отделни държавници, включително и на най-високо ниво, и да очакваме, че ще има ентусиазирани туристи или бизнес, които е готов да инвенстира.

Председателят на АБВ отдели специално внимание на ситуацията в Югоизточна Европа, както и се обяви за възобновяване на диалога по големите енергийни проекти за доставка на енергоресурси и по бъдещето на ядрената енергетика.

Първанов посочи още, че трябва да се върви към изграждането на АЕЦ "Белене" след решението на Арбитражния съд:
Вариант е след наличието на такова решение на съда да се върви ускорено към изграждането на новата атомна централа "Белене", защото в този момент това е стратегическото решение.

Такива жестове са важни, след като господин Ердоган може да си го позволи по отношение на Русия. Питам се тогава, защо българските политици и държавници не го правят, ами постъпват точно обратното и провокират враждебност по отношение на Москва в България, коментира Първанов по повод извинението на турския президент към руския за сваления боен самолет над Сирия.

СнимкаЗа отмяна на санкциите срещу Русия, както и против участие на България в морската инициатива на Румъния в Черно море и включване на България в регионални военни формати, се обяви и председателят на БСП Корнелия Нинова, която също взе участие в конгреса на партия "Единна Русия“. 

Председателят на БСП се срещна със
Сергей Наришкин, председател на Държавната дума и с Борис Гризлов, председател на Висшия съвет на "Единна Русия".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53