Русия получи извинения от Турция за сваления руски самолет

Снимка: БГНЕС
Президентът на Турция Реджеп Ердоган се извини пред руския държавен глава Владимир Путин за свалянето на руски Су-24 в края на ноември миналата година в района на турско-сирийската граница. Командирът на екипажа на фронтовия бомбардировач Олег Пешков бе разстрелян от земята, след като катапултира, а морски пехотинец загина при операцията по спасяването на оцелелия щурман. Инцидентът влоши рязко отношенията между Русия и Турция.

Новината съобщи лично  пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Президентът на Руската федерация Путин получи послание от президента на Турция Ердоган, в което турският лидер изразява своя интерес от разрешаването на ситуацията, свързана с руския военен самолет, обясни той.

По думите му, турският държавен глава е изразил своето съчувствие и дълбоки съболезнования на роднините на загиналия руски пилот и е казал "Извинете".

На 24 ноември миналата година  руският самолет Су-24 беше свален от турски ВВС, след като Анкара обаяви, че е нарушил турското въздушно пространство. Москва реагира мигновено, като отвхърли обвиненията обвиненията и представи свидетелства, че изтребителят не е нарушавал въздушните граници и е бил свален над северозападна Сирия. Единият от пилотите бе разстрелян във въздуха от представители на крайната турска екстремистка организация "Сивите вълци“.Руският президент Владимир Путин тогава определи случилото се като "подъл удар в гърба“ от страна на Турция, с която през последните близо 12 години Москва изграждаше повече от партньорски отношения.

След това връзките между страните рязко се влошиха, Русия наложи забрана за внос на турски стоки и на турски строителни фирми да работят в страната и препоръча на туристите си да не пътуват в Турция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53