Британски консерватори искат новият премиер да бъде избран до 2 септември

Група британски депутати препоръчаха до 2 септември да бъде определен нов премиер на страната, който да започне преговорите за напускане на ЕС.

Следващият премиер на Великобритания да бъде назначен до началото на септември – е препоръката на "Комитет 1922 на консервативните законодатели". Председателят му Греъм Брейди заяви, че групата е на мнение, че процесът по избор на нов лидер на Консервативната партия трябва започне следващата седмица.

Междувременно министърът на външните работи Джордж Озбърн се опита да успокои валутните пазари с изявление, че правителството е стартирало спешен кризисен план за справяне с последиците от Брекзита, което не налага гласуване на извънреден бюджет. Един от лидерите на кампанията за напускане, Борис Джонсън, оцени казаното от Озбърн, като отбеляза, че сега хората могат да са по-спокойни за пенсиите си, за валутата и  пазарите.

Въпреки последните изявления на политиците стойността на британския паунд продължи да пада и днес на валутните пазари.

В криза е и лявото пространство в британския политически живот. Въпреки призивите към лидера на  Лейбъристката партия, Джеръми Корбин да се оттегли, съпътствани от оставките на 23 от общо 31 министри в кабинета в сянка, той заяви, че няма подобни намерения. Корбин е обвиняван, че няма необходимия авторитет сред лейбъристите и че не е направил достатъчно в кампанията на партията за оставане с ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53