Лидерите на ЕС с разногласия за старта на преговорите за излизане на Великобритания от общността

| обновено на 28.06.16 в 20:46
Снимка: БГНЕС

Лидерите на Европейския съюз започнаха кризисна среща без яснота за бъдещето на Великобритания като страна-членка. Лондон все още отказва да поиска формално напускане, а 27-те останали държави имат разногласия относно датата на започване на преговори.

Нито дума не каза британският министър-председател в оставка Дейвид Камерън относно датата, от която страната му желае да напусне Съюза:

Много се надявам на възможно най-близки отношения в търговията и сигурността, защото те са добри за нас и за нашите съседи.

Президентът на Франция Франсоа Оланд е сред лидерите, които настояват за ускорени преговори:

Няма време за губене. Днес целият свят ни гледа. Европа трябва да поеме своята отговорност и да защити собствения си интерес.

Холандският лидер Марк Рюте обаче посочи:

Трябва да им дадем глътка въздух, за да въведат ред в политическата си къща.

Германският канцлер Ангела Меркел повтори, че няма да има преговори, докато Великобритания официално не подаде заявление за напускане:

Важно е да намерим решения по въпроси като конкурентоспособността, работните места и 27-те членки да се споразумеем заедно по тях.

България също иска максимално бързо да започнат преговори за условията по раздялата, но премиерът Бойко Борисов изрази оптимизъм, че с Лондон ще има споразумение:

Всичко това дава несигурност, дава възможност за нови популисти да се изявяват с какви ли не предложения. Така че, както се казва, път за Великобритания да се върне назад в европейското първенство по футбол след Исландия няма. За другото – мисля, че като мине първоначалната емоция, във всички може да се намери едно добро решение, защото Великобритания си е на мястото. Тя е в Европа. Тя е част от нашата икономика и част от нашата интеграция.

Според Борисов българските интереси в преговорите с британците трябва да представлява ЕК.

По-рано във вторник мнозинството евродепутати поискаха от Дейвид Камерън още днес да задейства процедурата по напускане на Евросъюза. На извънредна сесия в Брюксел те гласуваха резолюция с 395 гласа "за" срещу 200 "против", която ще бъде представена на срещата на лидерите от председателя на ЕП Мартин Шулц.

Министър-председателят на Обединеното кралство незабавно, още днес или утре да уведоми колегите си в Европейския съвет относно резултата от референдума и да задейства процедурата по оттеглянето, се казва в текста, подготвен от водещите парламентарни групи на Европейската народна партия, Европейските социалисти, Либералите и Зелените. 

Резолюцията няма юридически обвързващ характер за Лондон, но е политически важна, тъй като всяко договорено споразумение между 27-те правителства и британските власти, трябва да получи одобрението на Европарламента. Техните мотиви – предотвратяване на вредната за всички несигурност и съхраняване на целостта на Съюза

Според партиите преди сключването на споразумението за оттегляне не могат да бъдат договаряни каквито и да било нови форми на взаимоотношения между Обединеното кралство и ЕС. Резолюцията настоява още за рестарт и реформа на евроинституциите. 

Макар и да е възможно някои държави-членки да изберат една по-бавна или по-слаба интеграция, ядрото на ЕС трябва да бъде засилено, се казва в документа. Призовава се Съветът да промени поредността на ротационните председателства, за да не се допуска британското напускане да попречи на всекидневната работа на Съюза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53