Изводите и препоръките от независимия европейски анализ на българската прокуратура ще бъдат публични

Е.Захариева: Шест месеца са достатъчен срок за европейската мисия

| обновено на 30.06.16 в 18:26
Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

Заради високия обществен интерес изводите и препоръките от независимия европейски анализ на българската прокуратура ще бъдат публични. Това е било договорено на среща в Брюксел на правосъдния министър Екатерина Захариева и заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който наблюдава работата на Службата за подкрепа на структурната реформа, съобщиха от екипа на Захариева.

Именно тази нова структура на Европейската комисия организира мисията на европейските прокурори, които от понеделник са в София и вече проведоха поредица от срещи. Действащите прокурори ще дойдат на още няколко подобни мисии, а до края годината трябва да изготвят независим анализ на структурния и функционален модел на прокуратура.

Заради заложена клауза за конфиденциалност до този момент нито от прокуратурата, нито от правосъдното министерство даваха официална информация за заданието на евромисията и за междинните констатации. За отпадане на тази заложена поверителност настояха и Сотир Цацаров, и Екатерина Захариева. Днес това е станало, а от Министерството на правосъдието съобщават, че министър Захариева е получила уверенията на вицепрезидента на Европейската комисия Валдис Домбровскис, че мисията в прокуратурата има изцяло експертен и технически характер, целящ обективен и честен анализ. 

Екатерина Захариева е обсъдила хода на съдебната реформа и със заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева.
Шест месеца са достатъчен срок за европейската мисия за анализ на прокуратурата, каза в Брюксел министърът на правосъдието Екатерина Захариева. След срещи в Еврокомисията тя съобщи, че докладите и част от препоръките на европейските магистрати ще бъдат публикувани, преди да залегнат в следващия мониторингов доклад:

Считам, че шест месеца и високият професионализъм на прокурорите, които са в България, ще са достатъчни, за да направят анализите. Постигнахме съгласие, така, че да не пречим на мисията, но и да задоволим интереса на българското общество към анализите. Да се публикуват, когато са готови в края на годината. Резюме на самите доклади и изводите и препоръките в доклада
Министър Захариева е обсъдила правосъдната реформа у нас и с генералния и зам.генералния секретар Александър Италианер и Параскеви Мишу.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53