ФБР ще има думата в разследването на имейлите на Хилари Клинтън

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор на Съединените щати Лорета Линч ще приеме препоръките на адвокати от кариерата и агенти на ФБР по случая с използването на личен имейл сървър от бившият държавен секретар Хилари Клинтън. Това съобщи официално лице от Департамента по правосъдие. Решението се появи след като Линч бе критикувана в публичното пространство за импровизирана си среща със съпруга на Хилъри Клинтън – бившият президент Бил Клинтън.

Все още не се знае кога ще бъдат отправени препоръките на разследващите, но изявлението изглежда е в отговор на критиките по адрес на неофициалната среща между Линч и Клинтън на летището във Финикс, Аризона в понеделник. Спонтанната среща между двамата бе описана като неуместна както от демократи, така и от републиканци. Линч вече заяви, че тя и бившият президент не са дискутирали въпросния случай. Републикански законодатели настояха, заради срещата разследването да бъде поето от  специален прокурор.

Темата се обвързва все повече с политиката във време, в което Хилари Клинтън се приготвя да приеме номинацията на демократите за президент.

Самата Клинтън вече заяви, че е 100 процента уверена, че няма от какво да се притеснява от криминалното разследване на имейлите й в Държавния департамент.

"Ню Йорк Таймс" пояснява, че с решението на главният прокурор Лорета Линч да не оспорва заключенията на разследващите се премахва възможността мнението на политически назначено лице да вземе превес. Изданието допълва, че към подобна стъпка се е работило от няколко месеца.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53