Граничните пунктове между Турция и България остават затворени от турска страна

| обновено на 16.07.16 в 10:47

Граничните пунктове между Турция и България остават затворени от турска страна. От 5.00 часа тази сутрин на „Капитан Андреево“ турските власти пропускат само товарни автомобили, в посока България.

Официално и трите пропускателни пункта „Капитан Андреево“, „Лесово“ и „Малко Търново“, са затворени от турските власти в посока България. От „Гранична полиция“ обявиха пред „Хоризонт“, че на турския пункт „Хамзабейли“, който се намира срещу българския пункт „Лесово“, се пропускат в посока Турция само турски граждани.

Няма данни за присъствие на военна техника и армейски части по контролните пунктове, няма и напрежение. На някои от КПП от турска страна има по няколко чакащи автомобили, които не могат да влязат в България.

От българска страна на границата е усилено присъствието на полицаи. Освен на пунктовете, повече униформени има и по протежение на "зелената граница". От МВР призовават българските граждани, които все още имат намерение да пътуват към Турция, да отменят своите планове.

Спокойна е обстановката на граничен пункт „Лесово“. През пункта няма почти никакво движение, не се движат нито леки коли, нито тирове, предаде по-рано кореспондентът на БНР – Даниела Костова.

От българска страна пред пункта има спрели около 20 автомобила и микробуса, 14 от тях са пълни с молдовски туристи, които са тръгнали на почивка в Истанбул. Те са пристигнали около 3.00 часа тази нощ, съобщи още кореспондентът на БНР. Обяснено им е било, че могат да влязат, но е за предпочитане да изчакат, тъй като турските гранични служби не пропускат движение към България. Движение на тирове почти няма. Бариерата от българска страна е вдигната, но желаещи да преминават няма.

Вече няколко тира са преминали от турска територия на българска през ГКПП „Лесово“. След като бъде пропусната колоната, която се е натрупала от снощи, турските гранични служби ще прекратят работа.

Движението от граничния пункт "Капъкуле" за България е изцяло блокирано. До 10.30 часа бяха пропускани автомобили и автобуси, но по решение на турските власти трафикът е спрян. За Турция през ГКПП "Капитан Андреево" могат да преминават всички превозни средства, но от турска страна има струпване на превозни средства, които от снощи са блокирани там.

От автогарата в Хасково възобновиха курсовете на пътническите автобуси към Турция.

По-рано кореспондентът на БНР в Хасково – Дора Атанасова сигнализира, че наши превозвачи са възпрепятствани от случващото се в Турция. Автобусът от Истанбул, който е трябвало да пристигне в 5.30 часа на автогарата в Хасково, не е дошъл. Около 2.00 часа през нощта от Хасково е потеглил автобус, който изпълнява редовни курсове от Пловдив за Истанбул, но след около час и половина същият автобус се е върнал в Хасково. В региона обстановката е спокойна.

Няма чакащи коли пред граничния пункт „Малко Търново“, нито от турска, нито от българска страна.

Три леки автомобила с българска са се опитали да преминат през граничния пункт, но не са успели и са се върнали. От „Гранична полиция“ припомнят, че ограничението е въведено то турска страна, а от българска страна се пропускат превозни средства.


В звуковия файл можете да чуете подробности от извънредното студио.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53