Москва е крайно обезпокоена от новините, свързани с опита за преврат в Турция

Снимка: архив

Руският президент Владимир Путин е бил информиран за случващото се в Турция непрекъснато през цялата нощ, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според Москва, събитията в Турция трябва да се развиват в посока на спазването на закона. Той отбеляза, че в Москва са били крайно обезпокоени от новините, свързани с опита за преврат в Турция. 

Новината за преврата в Турция завари външния министър на Русия Сергей Лавров и държавния секретар Джон Кери в продължилия повече от 10 часа дипломатически маратон от преговори за Сирия. Опитът за преврат в Турция може да обърка плановете на Русия и САЩ за нормализиране на Сирия и борбата срещу терористичните групировки, коментират познавачи на процесите в близкоизточната държава.

Сергей Лавров коментира опита за преврат в Турция: Разбира се, смятаме, че трябва да бъдат избягвани всякакви кръвопролития и сблъсъци и всички въпроси да се решават, във всяка държава, по конституционен път. Добре разбираме, че до изясняването на всички подробности около случилото се е необходимо да се проявява максимална бдителност. Отправяме предупреждение и предлагаме настойчиво на всички наши граждани да не напускат домовете си и да изчакат изясняване на ситуацията. Смятайте това за официално изявление.

Опитният дипломат и високопоставен сенатор в горната камара на руския парламент Константин Косачов, определи опита за преврат в Турция, като несъгласие на военния елит в Турция с провежданата политика на ислямизация от президента Реджеп Ердоган. Според него, очевидно Ердоган е подозирал готвещия се преврат и неговите маневри към нормализиране на отношенията на Турция с Русия и Израел са били опит да успокои тази част от висшия генералитет, която не е скривала недоволството от провалите на новата турска външна политика.

Москва следи внимателно и обявеното затваряне на проливите от властите в Анкара, което може директно да повлияе върху търговията й с петрол към външните пазари.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53