Близо 8000 полицаи са отстранени от работа в Турция, продължават и арестите на участници в пуча

Снимка: ЕПА/БГНЕС

8 хиляди полицаи бяха отстранени от работа в Турция. Властите продължават и арестите на участници в пуча. От разпитите на арестуваните около 70 бивши генерали и адмирали, за които информираха медиите, стана известно, че целта е била да убият Ердоган, да превземат властта и да поставят начело генерал Акън Йозтюрк, бивш командващ Военновъздушните сили на турската армия.

Турският президент Рeджеп Ердоган е наредил бойни самолети на армията да патрулират в небето над Турция от съображения за сигурност, тъй като изтребители Ф-16 са били използвани от пучистите в нощта на метежа.

В Истанбул спецчасти, които са прехвърлени от съседните окръзи, са разположени на възлови места в мегаполиса. Извършват се проверки, изпращачи и посрещачи не се допускат в салоните на летищата.

Спецчасти нахлуха тази сутрин в сградите на военновъздушната академия в квартала "Йешилкьой", недалеч от летището "Ататюрк", където се счита, че е бил разработен планът за метежа. Блокиран е достъпът до района, има много арестувани.

В Анкара продължава следствието по арестуваните близо 2500 военнослужещи, които бяха окачествени като "хунта" в наброяващата повече от 650 000 военни турска армия. Полицията е разкрила тайник с оръжие, заровено от подкрепящите преврата войници в истанбулския квартал "Рива".

Според разследващите власти група магистрати и съдии, за които се твърди, че са около 3000 и са свързани с групировката на проповедника Фетуллах Гюлен, който живее в Америка, заедно с групата генерали са организатори на неуспелия метеж. Част от генералите-метежници се предвиждало да бъдат отстранени от турските въоръжени сили от Висшия военен съвет на страната, който ще заседава на 31 юли т. г. Метежът е бил подкрепен и от полицейски служители, заради които бе предприета чистка в полицията.

Отговорен представител на турските власти съобщи, че се издирват още няколко пучисти. Но няма риск от нов преврат, подчерта той.

След изживения хаос, ситуацията в Истанбул и в Анкара се нормализира. В другите провинции на страната и курортните райони на страната е спокойно. 

Според експерти превратът в Турция е оказал незначително влияние върху икономиката на страната.

Полицията провежда операция в базата "Инджирлик" край Адана, за където се твърди, че се намират замесени в пуча военнослужещи.

В профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов изрази притеснение от "ескалацията на реваншизъм и спиралата от насилие, която се оформя в съседна Турция". Единственият разумен подход към търсене на истината е справедливият съдебен процес, смята министър-председателят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53