Отстраниха заместник-министъра на спорта в Русия Юрий Нагорни

Отстраниха заместник министърът на спорта в Русия Юрий Нагорни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заместник- министърът на спорта в Русия Юрий Нагорни е отстранен от поста си със заповед на премиера Дмитрий Медведев заради оповестения доклад на независимата комисия на Световната антидопингова агенция за манипулиране на допинг проби на руските спортисти за периода 2012 - 2015 година.

Обвиненията по адрес на руските спортисти са построени върху показанията на човек със скандална репутация заяви президента Владимир Путин. Според него допинговият скандал е опасен рецидив за намесата на политиката в спорта. Длъжностните лица споменати в доклада на комисията , като преки изпълнители ще бъдат временно отстранени до пълното завършване на започналото разследване допълни руския държавен глава, като каза че Москва винаги е имала ясна позиция по темата, че допинга няма място в спорта.

Бившата олимпийска  шампионка от игрите през 2006 година и понастоящем депутат в Думата Светлана Журова, обяви че и е обидно, защото знаела колко много е било направено в борбата срещу допинга и че препоръките на МОК са били изпълнени.  

Русия според нея  не трябва да става изкупителна жертва за скандалите за допинга в спорта, а трябва заедно с всички да се бори с този проблем.

Трикратната шампионка по фигурно пързаляне Ирина Родина и депутат в Думата стигна по далеч в оценките си по отношение на доклада на независимата комисия WADA, заявявайки че той се е превърнал в поредният инструмент за външен натиск на Русия.

От своя страна според председателят на комитета по физическата култура, спорта и младежта в Думата Дмитрий Свищев  бившият ръководител на антидопинговата лаборатория в Москва Григорий Родченков трябва да бъде арестуван в САЩ където е в момента и да бъде предаден на руските власти.

Руската антидопингова агенция РУСАДА, обяви че споменатият в доклада на WADA Евгении Антилски, никога не е бил нейн сътрудник.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!