56 нелегални имигранти са задържани близо до сръбската граница

Задържани автомобили на каналджиите
Снимка: МВР

56 имигранти са заловени от "Гранична полиция" близо до сръбската граница. Задържани са и трима каналджии.

26 от задържаните чужденци са били в общо три леки автомобила. Те разказали пред полицията, че са от Афганистан и Сирия. 23 от тях са били с издадени редовни документи от Държавната агенция за бежанците. В друг случай "Гранична полиция" е задържала още 19 афганистанци и 11 пакистанци близо до Драгоман. Повечето от тях също са регистрирани в Държавната агенция за бежанците. 

Заради засиления бежански натиск по българско-сръбската граница Сърбия реши да подсили патрулите си там с военни части. 

Междувременно от Областната дирекция на МВР в Стара Загора съобщиха, че десет незаконно пребиваващи афганистанци, шест от които непълнолетни, са били задържани на автомагистрала "Тракия". Групата от четирима мъже и шест момчета, най-малкото от които на 15 години, са засечени от патрул на полицията на паркинг на километър 228. Чужденците са се намирали в близост до товарен автомобил, чийто водач все още не е установен към момента, съобщи говорителят на дирекцията в Стара Загора Ивелин Иванов:

При извършената проверка на паркинга е установено, че е паркиран товарен автомобил "Ивеко" без водач, а в близост до автомобила са се намирали тези деца, четирима мъже, за които е установено, че са незаконно пребиваващи в страната. Лицата са задържани в Първо РУП в Стара Загора за срок от 24 часа. Продължава работата по изясняване на случая.

14 мигранти не са допуснати да влязат у нас от Турция през последното денонощие, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. Той посочи, че няма нарастване на броя на мигрантите след неуспешния опит за преврат в Турция:

Нямаме право да не сме подготвени. В тази връзка е и присъствието на нашите партньори от Министерство на отбраната, по продължение на цяла турска граница. Имаме и допълнителни разчети, с които да отговорим на евентуално ново предизвикателство, за каквото предизвикателство в момента няма обективни данни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53