Tурският парламент одобри искането за въвеждане на тримесечно извънредно положение в страната

| обновено на 21.07.16 в 19:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският парламент официално одобри искането за въвеждане на тримесечно извънредно положение в страната след неуспешния опит за военен преврат миналия петък, предаде Ройтерс. Депутатите подкрепиха искането с 346 гласа "за" срещу 115 гласа "против". Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви плана за извънредно положение късно снощи, като заяви, че той ще помогне на властите по-бързо и ефективно да изправят пред правосъдието поддръжниците на неуспешния преврат.

По-рано вицепремиерът Нуман Куртумлуш, цитиран от Ен Ти Ви, обяви, че Турция ще последва примера на Франция и временно ще замрази спазването на Европейската конвенция за човешките права по време на обявеното извънредно положение в страната. Според Куртумлуш е имало "структурни и индивидуални провали в разузнаването", довели до опита за преврат на 15 срещу 16 юли. Той каза още, че засега не се предвижда въвеждането на комендантски час в Турция и подчерта, че няма да бъде засегнат негативно животът на обикновените хора.

Извънредното положение в Турция има за цел да се избегне евентуален втори опит за преврат, заяви правосъдният министър Бекир Боздаг, цитиран от Ройтерс. В отговор на опасенията, че икономиката и финансите ще бъдат засегнати негативно вицепремиерът Мехмед Шимшек увери,че животът на обикновените хора ще продължи нормално, бизнесът и икономиката ще продължат да се развиват според законите на пазарната икономика.

В същото време обаче извънредното положение включва и редица забрани – на събрания, представления, обществени изяви, обиски и арести без съдебно разрешение и т.н. Властите предупреждават гражданите да не се движат без документи за самоличност.

Досега са арестувани над 10 хиляди души за участие в пуча, но според властите има още участници на свобода, изчезнали са и два хеликоптера от армията. 
Продължават арестите и отстраняванията на служители в държавната администрация, които надхвърлиха 50 хиляди души, счита се,че са били свързани с терористичната организация на мюсюлманския проповедник Фетуллах ГюленБлизо 21 хиляди учители са уволнени без право на упражняване на професията. Над 6 хиляди училища, финансирани от Гюлен, бяха закрити. Държавата сложи ръка на банката на Гюлен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53