В Турция продължават арестите на заподозрени за съучастие в осуетения опит за военен преврат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Турция продължават арестите на заподозрени за съучастие в осуетения опит за военен преврат на 15-ти юли. В указ, публикуван в турския държавен вестник, се посочва, че арестите може да продължават до 30 дни, без да бъдат повдигани обвинения. Разпуснати бяха близо 6 000 структури, учебни заведения, институции, свързани с ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, който живее в Съединените щати и се счита за ръководител на терористичната организация, която е организирала преврата. В медиите се изразяват подозрения, че Съединените щати са знаели за готвения опит за преврат, но президентът Барак Обама отрече тези подозрения.

В същото време продължава подкрепата на основната светска опозиционна Народно-републиканска партия за правителството и президента. Народно-републиканската пратия свиква голям митинг, на който ще присъстват привърженици и отговорни функционери на управляващата консервативна ислямистка Партия на справедливостта и развитието. Това се случва за пръв път в новата история на страната и е израз на консолидирането на нацията около нейните демократично избрани институции, започнало с опита за преврат и като реакция срещу пуча.

Сред арестуваните турски военни са и двамата турски пилоти, които свалиха руския бомбардировач СУ-24 през ноември миналата година. По този повод турският вицепремиер Мехмет Шимшек заяви, че страната му смята, че свалянето на руския бомбардировач е част от някакъв таен заговор. По думите на Шимшек, решението за свалянето на самолета не е било политическо. Той изрази надежда, че отношенията между Русия и Турция ще се нормализират и няма да има повече конфликти.

В началото на месец август предстои среща между Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, която ще бъде първата между двамата президенти след кризата със самолета.

Междувременно на финансовите пазари в страната девалвацията на турската лира продължава. Курсът на долара вече надхвърля 3 лири.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53