Бърни Сандърс беше освиркан в първия ден от конгреса на Демократическата партия в САЩ

Снимка: БТА

В първия ден от конгреса на Демократическата партия делегати освиркаха сенатора Бърни Сандърс, когато той призова за подкрепа на Хилъри Клинтън. Очаква се в четвъртък тя да приеме номинацията за президент на демократите. 
В същото време Сандърс заложи на посланието за обединените и нарече кандидатът на републиканците Доналд Тръмп "демагог.“ 

Сандърс застана изцяло зад партията въпреки скандала с и-мейлите на съпартийците му, който показа скептицизъм и негативни настроения спрямо него от страна на върхушката. 

В отделна реч преди самото начало на конгреса, той описа Хилъри Клинтън като далеч по-добър кандидат от републиканеца Доналд Тръмп. Призивите му за обединение обаче бяха посрещани с възгласи "Искаме Бърни!“.
Сандърс добави, че неочаквано успешната му кандидатура е доказателство, че американците искат по-прогресивни политики, които да се опълчат на най-богатите.

Като цяло на сенаторът от Върмонт сякаш беше трудно да контролира съмишлениците си, които гласно изразяваха подкрепата си и упреците си срещу Клинтън. Според телевизия Ен Би Си той лично посредством текстово съобщение е призовал привържениците му да не протестират в залата по време на форума. 

Междувременно, Конгресът на демократите публикува официално извинение на Бърни Сандърс за "непростимите коментари, направени по и-мейл.“ В извинението се допълва, че конгресът няма да толерира неуважителен език спрямо кандидатите.

В последната вечер в четвъртък се очаква Хилъри Клинтън да приеме номинацията за президент. Изборът й за вицепрезидент е сенаторът от Вирджиния
Тимъти Кейн.

Днес в програмата участва бившият президент
Бил Клинтън и майката на загиналия чернокож младеж Трейвън Мартин, който беше застрелян през 2012-та при противоречиви обстоятелства.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53