Експерти от България и Русия ще търсят решение на казуса АЕЦ "Белене"

| обновено на 29.07.16 в 17:39
Снимка: Министерство на енергетиката

Експертите да започнат работа в кратки срокове за намирането на решение по казуса с АЕЦ "Белене". Това беше договорено в Москва от българския министър на енергетиката Теменужка Петкова и руската корпорация "Росатом".

Българската и руската страна създават съвместна работна група, която да разгледа възможните варианти по проекта "Белене" след решението на Международния арбитражен съд в Женева. Очаква се експертите да започнат работа, за да се стигне до изгодно и за двете страни решение в максимално кратки срокове.

Двете страни в разговорите бяха категорични, че отличното сътрудничество между АЕЦ "Козлодуй" и руската "Росатом" ще продължи.

Министър Петкова подчерта, че благодарение на доброто съвместно сътрудничество процесът по удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на българската атомна централа ще завърши успешно.

Всички дейности в АЕЦ "Козлодуй" се изпълняват по график, каза тя. Така и през следващите години България ще може да задоволява 32 процента от своите нужди от електроенергия от атомната централа.

В същото време пред БНР руският министър на енергетиката Александър Новак коментира, че няма да се среща днес с министър Петкова.

Нямам запланирана среща с министър Петкова, защото по-скоро тя има разговори с "Росатом", подчерта той.

На уточняващ въпрос на медията за това какви решения могат да бъдат предприети, той не пожела да отговори, казвайки, че не е готов в този момент да говори по този въпрос.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53