Посещението на Путин в Словения може да е ключово в икономически план и за двете държави

Ройтерс: България е сред основите цели в стремежа на Русия да отслаби санкциите

| обновено на 30.07.16 в 12:22
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посещението на руския президент Владимир Путин в Словения, която до неотдавна беше възприемана като най-проспериращата бивша югославска република,  засилва контакти на страната с Москва, която пък може да се обърне тайно в икономически план  към нея.

Преди дни в интервю за московското издание "Известия" словенският посланик в Москва обяви, че страната му никога не се е отказвала от проекта "Южен поток" и смята, че той ще бъде реализиран след даден период.

В последно време словенският фармацевтичен бизнес гледа към руския пазар и желае да се позиционира на него като решение на сериозната икономическа криза, в която се намира бившата югославска република. Една от най-големите словенски фармацевтични компании неотдавна откри свой завод край Москва.

През юни в руската столица на посещение беше словенският външен министър Карл Яревец, който по време на разговорите си с руския си домакин Сергей Лавров се обяви за компромис в отношенията между Европейския съюз и Русия в решаването на проблемите помежду им. Москва възприема Любляна като интересно място за правене на бизнес и развиване на икономическите отношения с нея. Русия възприема Словения и като място за пренос на нефт към Европа и пазар, на който може да продава свое енергооборудване и инсталации за преработка на нефт.

Акцент в програмата на посещението на Владимир Путин в Словения е откриването на паметник на загиналите руски и съветски воини на територията на страната по време на Първата и Втората световна войни. Путин ще посети Старата капела, посветена на загиналите от лавина руски военнопленници преди 100 години в подножието на Южните Алпи.

В навечерието на посещението в Любляна президента на Словения Борут Пахор обяви, че посещението на руският му гост Владимир Путин е прекрасна възможност и  послание за мир.

България наред с още шест страни-членки от Южна и Източна Европа е сред основните цели в стремежа на Русия да отслаби икономическите санкции на Европейския съюз. Това твърди агенция "Ройтерс", като се позовава на неназовани европейски дипломати, базирани в Москва. Агенцията разглежда днешното посещение на руския президент Владимир Путин в Словения като част от дипломатическата офанзива на Кремъл в тази насока.

Според Ройтерс Путин се стреми да привлече част от европейските държави с обещания за изгодни търговски споразумения, а европейското единство започва да се пропуква заради негативното отражение на руските контрасанкции върху земеделските производители. Възможно е част от санкциите да отпаднат, когато дойде време за подновяването им през януари догодина, твърдят цитираните дипломати.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53