Акценти от чуждестранния печат

Призивът на Австрия за прекратяване на преговорите за членство на Турция в Евросъюза и реакцията на Анкара са най-коментираните теми в австрийските електронни издания.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу нападна остро Австрия, наричайки я „център на радикалния расизъм“, пише „Ди Пресе“. 
Вестникът цитира и твърдението на турския първи дипломат, че европейците не могат да учат турците на демокрация, защото „в повечето европейски държави и преди всичко в Германия медиите съвсем не са свободни“.
Дер Щандард“ помества констатацията на австрийския външен министър Себастиан Курц, че прекратяването на преговорите е „логичен“ ход, и предупреждението му, че „къщата от карти“, както той нарича политиката на Съюза по бежанския въпрос, е на път да се срине.
 „Ди Пресе“ помества предупреждението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че затръшване на вратата пред Турция би било „голяма грешка“.
 Руското издание „Комерсант“ също обръща внимание на „нервните“, по думите му, реакции на турските власти по отношение на дискусиите за възможно прекратяване на преговорите за присъединяване към Евросъюза. Анализатори, цитирани от вестника, смятат, че в условията на сегашния „колосален“ натиск на САЩ и Евросъюза върху Турция за президента Реджеп Таип Ердоган е важно да започне сериозен диалог с Русия. По тази причина турският лидер заминава за Санкт Петербург идния вторник, въпреки нелеката ситуация в самата Турция. 
 В Анкара се надяват, че на предстоящата си среща Ердоган и руският му колега Владимир Путин ще изведат двустранните отношения на „качествено ново равнище“ с конкретна пътна карта за проекти като АЕЦ Аккую и газопровода „Турски поток“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53