Акценти от чуждестранния печат

8 август - Ден на национален траур в Македония  заради наводнението, взело 21 жертви, пише македонският "Дневник". "Скопие е наводнено. Ситуацията е катастрофална", подчертава скопският "Вечер". Най-необходими за населението в наводнените райони са консервирани храни, бебешки храни и пелени, както и вода за пиене, средства за хигиена и средства за дезинфекция, подчертават от македонския "Утрински вестник".
"Една крачка напред, крачка и половина назад" - така гръцкото издание "Та неа" описва политическа буря около приватизацията в Гърция. Причината съобщава вестник "Димократия" - културното министерство планира да изгради археологически комплекс в границите на терен, съвпадащи с част от обявеното за разпродажба някогашно атинско летище Елиникон. Конфронтацията ескалира и по отношение на националната електрическа компания ДЕИ, допълват от  "Нафтемборики". 
Грандиозният митинг в Истанбул е водеща новина за всички издания в южната ни съседка - "Ето, това е народът", посочва "Коркусуз"; "Турция е едно сърце", четем в "Ортадогу", а "Миллиет" извежда на чело ""Ражда се нова Турция" .
"Един народ, един байрак", подчертават от вестник  "Сьозджу", а от изданието "Хабертюрк" отбелязват, че вчерашният митинг е бил "най-големият в историята на Турция".  "Това, което липсваше, е демокрацията", пише в заглавие опозиционният турски вестник "Джумхуриет", антиправителственият "Биргюн" извежда в заглавие "Митинг за демокрация с Коран и молитви", като посочва, че на "Йеникапъ" е имало "интересни гледки".
Германският вицеканцлер Зигмар Габриел иска с Турция да се разговаря, ръководителят на парламентарната група на блока на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз  в германския парламент предупреди, че Турция може да използва за свои цели споразумението за бежанците, а Юнкер призовава за спазване на основните човешки права, обобщава вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".
Атентатът срещу Игор Плотницки, лидер на самопровъзгласилата се Луганска народна република в Източна Украйна, може да е част от сценарий, включващ окончателен провал на Минските споразумения и навлизане в нова фаза на военните действия, пише "Независимая газета". "Десетки хиляди ще бъдат убити, ако в Донбас започне голяма война", предупреждават от "Новая газета". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53