Операта на скалите очарова хиляди + видео

22
Снимка: Анжела Каменова

Първото издание на летния оперен фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", който се проведе от 5-и до 7-и август, завърши с балета "Лебедово езеро". Съчетанието на музиката на Чайковски, балетното изкуство и природните дадености на Белоградчик, които бяха естествен декор на всички спектакли, очароваха зрителите:

Възхитена съм, приказно, просто е вълшебно, във възторг съм... Аз съм гледала балета, в Болшой театър съм го гледала като дете, но просто не може да се направи сравнение. Съжалявам, че не съм посетила и другите мероприятия... Аз съм впечатлена. Много е красиво, много е вълнуващо. За първи път съм на такова представление. Прекрасно е... Дойдохме специално от Враца за тези спектакли и се надяваме организаторите да направят възможно още повече публика да им се наслади догодина... За мен това е едно прекрасно събитие, което е организирано в регион Видин, в регион Белоградчик, просто атмосферата, която се създава е просто уникална.

Равносметката: спектаклите, представени от артистите и изпълнителите на Софийската опера и балет, в крепостта "Калето" и пещерата "Магура" бяха посетени от над 2 000 души.

Снимка: Община БелоградчикОперите "Тоска" и "Турандот" от Джакомо Пучини и балетът "Лебедово езеро" от Пьотър Илич Чайковски бяха поставени на специално закупена за фестивала сцена, съобразена с размерите на двора на укреплението. Осветяваните в различни цветове Белоградчишки скали и звездното небе бяха част от сценичния декор на спектаклите. Музиката на Вагнер от оперите "Рейнско злато" и "Танхойзер" звуча в пещерата "Магура" по време на фестивалните дни. Тя беше естествен декор за сцените. Спектакълът започваше на входа на пещерата с разказа на маестро Карталов за сюжета, като там беше и първата сцена. Представленията продължаваха в концертната зала на "Магурата", известна с акустиката си. Изпълнения на Софийската опера звучаха там за първи път. Преходът на зрителите до местата на сцените беше съчетан с разказ на екскурзовод и с посещение на залата с праисторическите рисунки, с които "Магурата" е известна. Спектакълът завършваше на изхода на пещерата, където за посетителите имаше и дегустация на вина.

Община Белоградчик беше създала безупречна организация на фестивала. Транспорт беше осигурен за извозване на зрителите преди и след спектаклите, а усмихнати млади хора от Общински младежки дом - Белоградчик се грижеха за посрещането и настаняването на публиката.

Директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов, който е автор на идеята за провеждането на фестивала, е удовлетворен от реализацията му:

Това, че и трите вечери публиката препълваше нашите трибуни и извън местата, които са ограничени, все пак. Зрители, нетърпеливи и жадни за изкуство, за опера и балет, благодаряха и се молеха това да не спира. Това е равносметката - благодарността на публиката. Аз съм много удовлетворен, защото бях уверен в крайния резултат, че ще има голям интерес в този прекрасен край на България, малко позабравен, за това голямо изкуство да стане традиция и да се пише в една нова летопис на оперна култура в Северозапада.

Изключително сме доволни от това, че маестро Карталов избра Белоградчик за провеждането на този фестивал. Нещото, което забелязваме от споделянето на нашите зрители, това са адмирации за сравнително добрата организация като за първи път. А от икономическа гледна точка, още от преди месец всички места за настаняване, къщи за гости, хотели бяха заети, включително доста голяма част от местата за настаняване във Видин бяха заети във връзка с нашия оперен фестивал - каза за Радио ВИДИН заместник-кметът на Белоградчик Росен Младенов.

Организатори на фестивала бяха Софийската опера и балет и Община Белоградчик, с подкрепата на Министерството на културата. Огромният интерес към него дава надежди, че първото издание на "Опера на върховете - Белоградчишки скали" няма да е и последно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!