Акценти от чуждестранния печат

Нарасналото напрежение между Русия и Украйна заради Крим е водеща тема за вестниците днес. Москва обвини Киев в опити да вкарва диверсанти в анексирания от нея полуостров.
Две руски ведомства се занимават с престъпленията на украинските диверсанти, заловени тези дни в Крим. Следственият комитет разследва как са загинали командосът от Федералната служба за сигурност и десантчикът, участвали в арестите, а самата служба събира доказателства, че задържаните са готвели диверсии на полуострова, пише "Комерсант". В сряда украинският президент Петро Порошенко определи обвиненията на Москва като "безсмислени и цинични". Водещите политически сили в Украйна - поне представените в парламента, обаче не бързат да подкрепят държавния глава, отбелязва "Лента". След въоръжения инцидент в Крим отношенията между Русия и Украйна стремително се връщат към най-ниската точка от 2014 г., изтъква "Ведомости".
Кризата между Русия и Украйна във връзка с Крим се изостря, пише и американският вестник "Уолстрийт джърнъл". Украинският президент постави въоръжените сили в повишена бойна готовност, а руският президент обсъди засилване на мерките за сигурност в анексираната територия, добавя изданието. Ходовете и на двете страни заплашват да предизвикат ново разпалване на конфликта, който съдейства за сриване на отношенията между САЩ и Русия до най-ниското ниво от края на Студената война, изтъква вестникът.
Напрежение цари между външните министерства на Гърция и Турция , на фона на отзвука от неуспешния преврат в Турция, пише вeстник "Катимерини". Според изданието всичко започва от съобщение на турското външно министерство. То за втори път критикува първия гръцки дипломат Никос Кодзиас, който в изявления за Кипър обвързал неуспелия преврат с необходимостта от премахване на гаранциите за острова. Вестник "Вима" определя възникналото напрежение като "война, породена от съобщения" между Анкара и Атина за превратите и гаранциите в Кипър.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53