Права за ползванеrc="//platform-api.sharethis.com/js/sharethis.js#property=598acd0de2587a0012539f76&product=inline-share-buttons">

Преглед на печата

Една от основните теми в столичния печат е спряната обществена поръчка за рекламни материали в Министерството на образованието на стойност над 2 милиона лева.
Вестник "Сега" пише - "Сред купищата брошури, значки, тениски, чадъри  и други материали, които традиционно се поръчват, присъстват и нямащи нищо общо с образованието артикули като антистрес топки, запалки и стъргалки за лед за кола".
"Труд" отбелязва на първа страница - "Кунева изумена, раздават 2 милиона лева без нея", "Стандарт" добавя "Кунева спря реклама със запалки". 
Друга водеща тема в столичните вестници е официалният избор на генерал Румен Радев за кандидат на БСП за президент.
Вестник "Дума" цитира Радев, който заявява: "В бойни мисии съм се научил да побеждавам". "Винаги съм се приземявал успешно", цитира от своя страна генерала вестник "24 часа".
Другите новини от днешните вестници:
"Предизборно властта обещава да не взема нов дълг догодина, пише вестник "Земя" като цитира финансовият министър, който твърди, че е много вероятно да се заложи нулев лимит за нов дълг в бюджета за 2017 година.
"Повече пари за образование и армия". Това ще бъдат приоритетите в бюджет 2017, четем на първа страница на вестник "Стандарт". 
"Разрешават 10 дни отсъствия на учениците. Ако детето пропусне 25% от часовете по един предмет, отива на изпит", съобщава "Телеграф". "Всяко училище само ще решава при колко отсъствия да изключи един ученик. Директорът може да позволи с писмена заповед детето да не влиза в клас три дни по уважителни причини". Също така "ще има правото да отпусне още седем дни почивка на ученика, ако това бъде одобрено от педагогическия съвет". Това е новото в училищния стандарт за приобщаващо образование, предложен от просветното министерство за обществено обсъждане, утпочнява още "Телеграф".
"180 милиона евро спад на преките инвестиции в страната. Все по-малко чужденци купуват недвижими имоти у нас, показват данни на БНБ. Износът и вносът също намаляват", отбелязва вестник "Труд". Изданието пояснява, че преките инвестиции в страната за първите 6 месеца са се свили с около 180 миниона евро или с почти 19% спрямо същия период за миналата година.
"Лесните заеми на 7-годишен рекорд. Дължим 51 милиарда лева на банки и фирми за бързи кредити". Това изчислява вестник "Монитор" на база на данни на БНБ към края на юни. От тази сума над 2 милиарда лева са кредитите, изтеглени от небанкови институции. Това е най-високото ниво от края на март 2009 година, допълва още всекидневникът.
"Най-скъпият тунел: Сблъсък между много чужди и местни строители, отбелязва "Капитал дейли" и разяснява, че "Цената от 250 милиона лева за "Железница" е привлякла много италиански, испански и турски компани, както и големи български дружества. Тунелът на магистрала "Струма" е дълъг 2 километра и струва 250 милиона лева, посочва още изданието. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53