Проверките на басейните в Кюстендилския регион продължават

Снимка: БГНЕС

25 басейна имат разрешително да работят през това лято в Кюстендилския регион, но има и такива, които са затворени този сезон от собствениците им, като причините са различни, казаха от Регионалната инспекция по здравеопазване. Работи и най-високо разположеният басейн в страната - комплексът "Три буки", който е на 1600 м. надморска височина в Осоговския балкан- Собственикът му казва, че при захлаждане загрява водата с котел на дърва, за да я поддържа до 26-27 градуса.

Три открити басейна са били спирани от инспекицята през лятото заради констатирани влошени химични и микробиологични показатели на водата. Един от спираните е в Кюстендил, а 2 в Сапарева баня. Дадени са 5 предписания - 1 за този в Кюстендил и 4 в Сапарева баня, всички са изпълнени в срок и финансови санкции не са налагани, каза д- р Любослава Георгиева, директор на Дирекция "обществено здраве" към инспекцията. Басейните са изпразвани, почиствани и дезинфекцирани в рамките на 2- 5 дни и отново са пускани в експлоатация.

108 проби са вземани за анализ, като пробите ще продължат и до края на сезона. Предписанията са за завишени показатели за ешерихия коли и на микробното число. Градският плаж в Кюстендил, както и 8-те открити басейна в Сапарева баня, са пълни. Италианският плаж в близкото село Слокощица обаче това лято не е работил, казват местните хора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53