Турция и оглавяваната от САЩ международна коалиция започнаха операция в Северна Сирия

| обновено на 24.08.16 в 18:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция започна днес сутринта военна операция на територията на Северна Сирия. Операцията е насочена както срещу "Ислямска държава", така и срещу кюрдските бойци в пограничния район, обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Офанзивата е с танкове и артилерия и е съпровождана по въздуха с удари на международната коалиция за борба срещу "Ислямска държава".

Атаките от Сирия срещу страната ни - в Газиентеп, Килис - доведоха нещата дотам, че да кажем: Аман! Трябва да сложим край на всичко това! Така че в 4,00 ч тази сутрин този процес започна.

По думите на Ердоган, целта на операцията е да сложи край на атаките по турската граница и да освободи граничните райони от терористи. Тя също така трябва да укрепи сигурността на границата и има принос в обезпечаването на териториалната цялост на Сирия. Цели на операцията са също така предотвратяването на нов поток от мигранти, обезпечаването на доставките на хуманитарна помощ за хората от региона и прочистването му от терористични елементи, посочи още Ердоган.

Представител на местните сирийски власти съобщи, че танкове и формирования на турски командоси са навлязли в пограничния сирийски град Джараблус от север и запад и установяват контрол над него. В същото време сирийските бунтовници са поели контрола над едно село близо до границата с Турция.

От изявление на турския външен министър Мевлют Чавушоглу стана ясно, че военното нахлуване по суша и въздух в Сирия преследва и друга стратегическа цел - да не допусне местните кюрди, които смята за съюзници на терористичната Кюрдска работническа партия, да вземат контрола на териториите почти по цялото продължение на турско-сирийската граница:
Тайните планове на партията Демократичен съюз на сирийските кюрди са разкрити. Кюрдските Отряди за народна самоотбрана в състава на опозиционните демократични сили трябва да се върнат от източната страна на Ефрат. Америка ни го обеща. За това се договорихме. Ще направим каквото е необходимо за Турция.

Американски военни инструктори и безпилотни летателни апарати от базата Инджирлик оказват подкрепа на Турция при извършването на военната операция в северния сирийски град Джараблус, съобщава вестник "Уолстрийт джърнъл". 
Изданието се позовава на официални представители на Турция и САЩ. Дронове на САЩ, разположени във военната база Инджирлик, извършват разузнавателни полети над Джараблус. Американски специални части, намиращи се в Турция, сътрудничат с турското военно командване при планирането на настъплението, уточнява "Уолстрийт джърнъл". 
Изданието, което се позовава на източник от администрацията на САЩ, съобщава, че САЩ са обяснили ясно на кюрдските формирования, влизащи в състава на сирийските демократични сили, че  няма да получават повече военна помощ от Вашингтон, ако опитат първи да освободят Джараблус от "Ислямска държава". 
Режимът в Дамаск осъди остро турската военна операция и я нарече "грубо нарушение" на суверенитета на Сирия. "Прогонването на "Ислямска държава" и заместването й с други - подкрепяни от Турция терористи, не е борба с тероризма", заяви сирийското външно министерство.

Предприетите действия идват дни след като атентатор-самоубиец отне живота на 54 души в град Газиантеп и след заявеното от Турция намерение да прочисти напълно граничните си райони от бойци на "Ислямска държава".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53