САЩ почетоха паметта на жертвите на атентатите от 11-и септември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мемориални служби в Съединените щати отбелязват 15-ата годишнина от атентатите на 11-и септември 2001 г. На кота нула в Ню Йорк присъстваха стотици близки на жертвите. До издигащата се на мястото на атентата над 500-метрова кула "Уан Уорлд Сентър" беше запазено мълчание, чуваше се звън на камбани и в продължение на часове бяха четени имената на жертвите.
Отбелязващите събитието в Ню Йорк запазиха мълчание на шест пъти в миговете, в които на днешния ден през 2001 г. четирите самолета катастрофираха, както и когато кулите близнаци на Световния търговски център се срутиха.
Днес Америка остави политическите разногласия настрана. Доналд Тръмп и Хилари Клинтън присъстваха на церемонията в Ню Йорк, но не говориха. Кандидатите за президент спряха и рекламните си кампании в деня на отбелязване на най-смъртоносната атака на американска почва.
Президентът Барак Обама запази мълчание в 8:46 минути местно време – часът, в който първият самолет удари Световния търговски център и по-късно положи венец по време на церемония в Пентагона. Там той се обърна към семействата на жертвите и възхвали цивилните и военни патриоти за това, че защитават не само страната ни, но и нашите идеали.

В речта си Обама засегна и скорошните нападения в Сан Бернардино и Орландо като подчерта, че разнообразието е най-голямoто преимущество на Америка. 
Като американци ние не се поддаваме на страха, посочи още президентът.
В Туитър държавният секретар Джон Кери написа, че на 11-и септември ние си спомняме за онези, които сме загубили, и за тези, които се опитаха да ги спасят. Ние ги почитаме със стремежа към мир, сигурност и справедливост по целия свят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53