Акценти от чуждестранния печат

Европейският съюз е изправен пред екзистенциална криза. Това ще заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в годишното си обръщение към евродепутатите днес, пише „Гардиън“. Според Юнкер общността между страните-членки днес е по-слаба откогато и да било. Изпълнителният орган на Съюза се надява да намери спойка помежду им чрез плана за увеличаване на фонда за инфраструктура до 500 милиарда евро. Юнкер ще настоява също така за бързо прилагане на решението за създаване на европейска гранична и брегова охрана, за да осигури по-добър контрол върху имиграцията от Близкия изток и Африка. Дипломатическият конфликт между Унгария и Люксембург обаче показа колко трудно е постигането на споразумение по мигрантския въпрос, отбелязва „Гардиън“, визирайки призива на люксембургския външен министър Жан Аселборн за отстраняване на Унгария от ЕС заради отношението ѝ към бежанците.
Съединените щати ще приемат през следващата финансова година, която започва през октомври, 110 000 бежанци или с 30 на сто повече, отколкото през настоящата, пише „Уол Стрийт Джърнъл“. Квотата за лица от Сирия и останалите държави от Близкия изток е до 40 хиляди, твърди изданието, цитирано от ТАСС.
По повод примирието, което се задържа вече трети ден между правителството и бунтовниците в Сирия, британският вестник „Телеграф“ помества на електронната си страница анализ на споразумението между САЩ и Русия, което направи възможно прекратяването на огъня. "Съгласявайки се да работят с руснаците за победа над ИДИЛ, американците на практика се отказаха от всякаква надежда да отстранят сирийския президент Башар Асад от власт", пише коментаторът на вестника. Това е унизително поражение за САЩ и Великобритания, които искаха отстраняване на бруталния сирийски режим. Само преди три години тогавашният премиер Дейвид Камерън настояваше безрезултатно да получи пълномощия за удари срещу Асад. Сирийският президент остава най-голямата заплаха за днешното примирие с настояването си да възстанови контрола си върху цялата страна, пише Телеграф.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53