29 души бяха ранени при експлозия в Ню Йорк

| обновено на 18.09.16 в 18:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Взривът в Манхатън тази нощ българско време, при който пострадаха 29 души, един от които сериозно, е бил причинен умишлено. 

Експлозията е станала към 20.30 часа местно време в Челси, район на Манхатън.  Причина за големия брой пострадали е фактът, че мястото на експлозията е в район, пълен със заведения, където много хора се събират в събота вечер.

Взривът няма общо с терористичен акт от международно естество, обясни пред репортери преди минути губернаторът на Ню Йорк
Андрю Куомо:
Бях информиран от разследващите органи, че до този момент няма доказателства, уличаващи експлозията като терористично деяния от международен характер, но все пак разследването е на твърде ранен етап. 

По-рано през деня пресконференция кметът на Ню Йорк
Бил Де Блазио определи случилото се като „много сериозен инцидент“ и допълни:
Засега нямаме доказателства за терористична връзка с инцидента. Към този момент нямаме конкретна информация за заплаха за града от която и да е терористична организация. Но искам да съм пределно ясен - експлозията е била причинена умишлено.

Де Блазио също увери, че Ню Йорк разполага със средства да защити гражданите и в същото време заключи, че е прекалено рано да се дадат детайли от разследването.

Президентът
Барак Обама е бил информиран за случилото се.  

Някои от леко ранените вече са напуснали болницата.

Бебето е добре - всичко е наред
, сподели на излизане от болницата Бренда Аберо, една от пострадалите леко, която е в напреднала бременност.

Дейвид Мартинез
, друг оцелелите, обясни, че по време на взрива се е намирал в колата си, чиито прозорци и цяла лява страница са напълно унищожени:  

Докато шофирах, усетих експлозията и изгубих контрол над колата. От там нямам ясен спомен до идването на линейката. С охлузвания, главоболие и нещо на коляното, заради което трябва да се върна за лечение. 

Свидетели казват, че са чули много силен гръм. В социалните мрежи бе публикувана снимка на разрушен контейнер за боклук. Журналисти на място съобщават за счупени прозорци на сгради и засегнати автомобили. Към момента мястото на експлозията се смята за обезопасено и атмосферата се описва като спокойна. Властите са се сдобили със записа от охранителните камери и сега събират улики за инцидента.

Малко по-късно в същия район е било открито второ устройство, тенджера под налягане, свързана с жици и мобилен телефон. Нюйоркската полиция не дава повече подробности. Засега се изключва и връзка между случилото се в Манхатън и експлозията малко по-рано в Ню Джърси. При инцидента там се взриви самоделно устройство близо до маршрута на благотворителен маратон, няма пострадали. В щата Минесота 8 души бяха ранени с нож, а нападателят беше застрелян от полицията.

В първата си реакция за инцидентите от тази нощ кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън заяви:
Информираха ме за експлозиите в Ню Йорк и Ню Джърси, както и за нападението в Минесота. Разбира се, трябва да направим всичко възможно, за да помогнем на службите, които се притекоха първи на помощ. Ще се молим за жертвите. В ход е разследване. Поддържаме връзка с различни служители, включително с администрацията на кмета на Ню Йорк, за да научаваме последната информация от разследването.

Нейният опонент за поста от Републиканската партия Доналд Тръмп на предизборен митинг в Колорадо каза:
Точно преди да сляза от самолета в Ню Йорк е избухнала бомба. Засега никой не знае точно за какво става дума, но ние живеем във време, в което наистина трябва да бъдем много силни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53