108 години независима България

| обновено на 22.09.16 в 15:24
Снимка: БТА

Велико Търново е център на тържествата по случай 108 години от обявяването на Деня на независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с Манифест на княз Фердинад в църквата  "Свети 40 мъченици", а след това е обявена  и на крепостта "Царевец" в старопрестолния град.

С литургия в църквата "Св. 40 мъченици" започна празникът. След това на „Царевец“, с военен ритуал бе издигнато националното знаме и отново бе прочетен Манифестът, с който княз Фердинанд обявява независимостта на България и приема титлата цар на българите. Като припомни събитията от 22 септември 1908 година, кметът на Велико Търново Даниел Панов каза:

Всички ние имаме честта да стоим гордо изправени, именно тук - на мястото, където някога се е намирал дворецът на владетелите на Втората българска държава. Тук, откъдето в продължение на 208 години е управлявана България, да стъпваме на свещената българска земя, където е провъзгласена българската независимост.

В празничното си слово заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев се обърна към българите:

Независимостта е наша гражданска ценност, нека я пазим, както най-скъпото, нека не позволяваме извоюваното с толкова сили и воля да ни бъде отнето.

Празничен благослов отслужи великотърновският митрополит Григорий.

Нека Божията благодат да дава винаги чувство на независимост във всеки българин, придружено с любов, с вяра, с надежда.

Участниците в празнично шествие, тръгнало от „Царевец“ поднесоха гирлянд на признателност пред паметника "Майка България".

В тържествата в столицата участие взеха Националната гвардейска част, а пред Паметника на Независимостта Софийският духов оркестър и хор "Света София" изпълниха патриотични химни.

Манифестът, с който е обявена независимостта, беше прочетен преди честванията в Шумен.

Във Видин Денят на независимостта беше отбелязан пред паметника на Трети пехотен Бдински полк и падналите във войните за национално обединение.

Тържествената заря-проверка  за Деня на независимостта е от 19,30 часа. Тя ще бъде предавана пряко по БНР.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53