Разследват бившия ректор на Медицинския университет

| обновено на 28.09.16 в 13:21
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев за безстопанственост и престъпления по служба. Разследването е въз основа на предварителен одитен доклад на университета, изготвен от Министерство на образованието, получен в прокуратурата. Министърът на образованието Меглена Кунева коментира:

Тогава, когато има нарушения, единственият начин да се преборим с тях е като ги извадим на светло. Всеки лев, който е вложен в образованието, се изплаща умножен по 20. Екипът, който е правил одит, е абсолютно сто процентово професионален. Този екип ще продължи да работи в абсолютно всяка сфера, свързана с работата на Министерство на образованието и науката. Друго, което ще направим вече като министерство за подобряване на управлението на висшите училища, това е заедно със съвета на ректорите да видим дали не се налага промяна в закона за висшето образование.


Според доклада Митев е предприел действия по незаконосъобразно премахване на Студентски стол № 8 чрез провеждане на открита процедура на избор на изпълнител. Установено е, че имотът представлява публична държавна собственост и затова процедурата по премахването му е трябвало да бъде извършена след решение на Министерски съвет. Без такова решение и въпреки становището на областния управител на София, че то е необходимо, бившият ректор на МУ - София е предприел действия по разрушаването на студентския стол.

Предмет на разследването са и сключените от Ваньо Митев договори за провеждане на обучение на чуждестранни студенти в центрове за предклинично обучение в Швейцария, Германия и Кипър, което е нарушение на Правилника за устройството и дейността на Университета. Установено е, че в периода 2014-2016 година той е провеждал изнесено обучение срещу заплащане в Швейцария и Кипър на 146 чуждестранни студенти, които са приети да се обучават без полагане на изпит по химия и биология, а само с тест за владеене на английски език. За всеки един от тях е събирана такса по 1000 евро годишно, а след втората година студентите е трябвало да преминат на обучение в България, като таксата за обучение за третата и следващите години е в размер на 8 000 евро. От прокуратурата определят като необосновано ниска таксата за обучение на тези студенти в първите две години.

Данните за безстопанственост се извеждат и от констатациите за изразходвани бюджетни средства за командировки на бившия ректор на МУ-София до Доминиканската република, Москва, Иркутск, Чили, Оман, Хавана, Токио, Йокохама, Киото, Сеул, без да има реална възвращаемост за университета. Предмет на разследването ще бъде и закупуването на лек автомобил с висока проходимост през 2014 г. на стойност 177 108 лева.

Досъдебното производство е възложено на следователи от следствения отдел на Софийска градска прокуратура, на които е даден двумесечен срок за приключване на разследването.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53