Русия отхвърли доклада на холандските експерти за сваления малайзийски "Боинг" над Източна Украйна

Никакви руски зенитни ракетни комплекси, в това число и БУК, не са напускали територията на Русия, обяви говорителят на руското Министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. Изявлението му е по повод публикуваните заключения на международния разследващ екип, че руска ракета, изстреляна от промосковските сепаратисти в Източна Украйна, е свалила преди две години малайзийски самолет.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков когато се правят обобщени изводи трябва да се обърне внимание и на изказаното мнение на руските експерти, което е, че по малайзийския пътнически самолет е било стреляно не от страната на т.нар "ДНР" в Източна Украйна, а от срещуположната страна. По думите му тези данни недвусмислено показват, че няма никакви ракети.

Така че, ако наистина става дума за ракета, то тя най-вероятно е изстреляна от друга територия. Не казвам от коя – това е работа на специалистите. Това не е хипотеза, а безспорен факт, който се основава на първичните данни от радарите, каза Песков, като добави, че такова нещо няма как да се оспори.

В същото време Министерството на външните работи на Русия обяви, че изводите на нидерландската прокуратура за самолетната катастрофа на „Боинг 777“ на малайзийските авиолинии от преди две години потвърждават, че разследването не е обективно и е политически пристрастно.

Русия е разочарована от това, че ситуацията около разследването на катастрофата на „Боинг“ не се променя. Изводите на холандската прокуратура потвърждават това, че следствието е субективно и е политически пристрастно, уточниха още от външнополитическото ведомство на страната.  Според съветника на главния конструктор на руския концерн "Алмаз-Антей", който произвежда системата БУК, холандските специалисти са променили модела на взрива на "Боинг" в Източна Украйна. Михаил Малишевски каза още, че холандските експерти са създали виртуален модел и малко са изменили нещата. Според него те са внесли абсолютно различни изходни данни при осъщественото от тях разследване. За такива сериозни изводи трябва да имаме само сериозна аргументация, но и факти, обяви официалният представител на министерството генерал-майор Игор Коношенков. В понеделник на специален брифинг бяха представени данни от руските радари за въздушната обстановка в деня на катастрофата на 17 юли 2014 г. Тези данни с нищо не могат да бъдат опровергани, а само потвърдени с аналогични данни за въздушната обстановка от украинските радари, каза високопоставеният руски военен. Никакви руски зенитни ракетни комплекси, в това число и БУК, не са били извеждани извън руско-украинската граница, бе категоричен говорителят на ведомството генерал-майор Игор Коношенков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53