До средата на октомври ЦИК ще утвърди избирателните секции в чужбина

От външно министерство са изпратили експертни препоръки до ЦИК

| обновено на 13.10.16 в 18:32
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия ще вземе решение за разкриването на избирателни секции в чужбина до 15 октомври. Броят на подадените заявления от българите, които ще гласуват в чужбина, е рекордно висок. Според Изборния кодекс избирателните секции в една държава не трябва да са повече от 35, което създава затруднения за българите в чужбина. Централната избирателна комисия е изпратила писмо до постоянния секретар на министерството на външните работи, съобщи говорителят на комисията Камелия Нейкова:

Ние изискваме информация за актуалната численост и разпределение на българската общност във Великобритания, отдалечеността едно от друго на местата за гласуване, за които са подадени повече от 60 заявления, както и дали са постъпили предложения от организациите на българските граждани в съответното място за местоположението на избирателните секции извън страната до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства. Имаме уверението, ако не днес, утре най-късно ще получим отговор на това наше запитване.

Междувременно от Министерството на външните работи са препоръчали на ЦИК да не разкриват избирателни секции в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия поради високия риск за живота и здравето на гражданите. Заради недостатъчен брой сънародници за формиране дори на комисия, от външното министерство не смятат, че секции трябва да се откриват в Монголия, Пакистан и Етиопия. За гласуването в южната ни съседка Турското външно министерство уведомява, че дава съгласие да се разкрият секции в дипломатическите и консулски представителства, както и в местата извън тях, но за секциите извън мисиите разрешение ще се даде, след като турската страна получи адресите на секциите. Докладчикът по темата Йорданка Ганчева:

Имат законовият минимум, който е в Изборния кодекс. Вероятно ще бъдат повече места с подадени необходимия брой заявления за Обединеното кралство Великобритания и за Република Турция, но за Република Турция в процес на обработка са заявленията.

За разкриването на секции в Италия и Франция разрешение също ще се даде, след като станат ясни точните адреси на местата за гласуване.

В Сърбия освен в Ниш и в Белград, по изключение е получено разрешение за секции в Димитровград и Босилеград.

В Канада, освен в Отава и Торонто, където имаме мисии, са направени постъпки за разкриване на секции в офисите на почетните консули в Монреал и Брантън, както и по изключение в Калгари и във Ванкувър.

Във Федерална република Германия, според местното законодателство, се разрешават секции в посолството в Берлин, консулските служби в Мюнхен, Франкфурт, както и в офисите на почетните консули в Хамбург, Магдебург, Мюнстер, Дармщат и Щутгард.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53