Русия ще предприеме действия, ако терористите от иракския град Мосул се прехвърлят в Сирия

Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският първи дипломат Сергей Лавров обяви, че коридорът от иракският град Мосул може да открие възможност екстремистите от ИДИЛ да се прехвърлят от Ирак в Сирия. Москва съобразно тази ситуация ще предприеме решения от политически и военен характер, ако това се случи, и ако в Сирия, където руските части са по молба на правителството в Дамаск, се увеличат силите на групировката "Ислямска държава". 
Според Лавров операцията в Мосул може да повлияе върху последващата разстановка на силите в региона. Той коментира, че сега възниква съперничество кой да превземе Мосул. Дали това ще са сухопътните части на Иран, и ако това стане, ще участват ли шиитските подразделения, както и каква ще бъде ролята на кюрдските сили и какво ще е поведението на Турция, която има свои армейски подразделения и Багдад непрекъснато протестира против тяхното присъствие на иракска земя. Немаловажен въпрос в този момент, според руския външен министър, е дали тази операция ще повлияе върху процеса на нормализация между двете течения в исляма – сунити и шиити. 
По отношение на прекратените от днес руски и сирийски авиоудари срещу терористите от „Джебхат ан нусра“ в Алепо и предстоящата хуманитарна пауза в него, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че се надява страните, имащи влияние върху терористичната групировка, да ѝ повлияят да напусне града. Той обаче не се ангажира с отговор на въпроса дали след хуманитарната пауза ще бъдат възстановени бомбардировките над сирийския град Алепо, допълвайки че това ще зависи дали военните и терористите са напуснали града, както и дали е започнало да се прави ясно разграничение между терористи и умерената сирийска опозиция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53