Арестуваха ръководители и журналисти от турския опозиционен вестник „Джумхуриет“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската полиция задържа днес 14 души от опозиционния вестник „Джумхуриет“ в Истанбул – 11 журналисти и трима ръководители. Между тях е главният редактор на вестника Мурат Сабунджу. Издирва се председателят на изпълнителния съвет Акън Аталай. Други двама от издирваните, между които е бившият главен редактор Джан Дюндар, са в чужбина.

Полицията претърси помещенията на вестника, както и домовете на задържаните, иззети са компютри и документация. Задържаните са отведени за разпит в Дирекцията по сигурността. В рамките на въведеното извънредно положение задържането без съдебно решение може да продължи до един месец. 

Председателят на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу остро реагира срещу операцията на властите. Той заяви, че целта е да премахне и последната останала независима медия, която е критична към управлението на Партията на справедливостта и развитието.

Според съобщение на прокуратурата в Истанбул ръководни представители на вестника и на фондация „Джумхуриет“ са обект на разследване за дейности, свързани с движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за опита за преврат и с Кюрдската работническа партия (ПКК), считана за терористична групировка, заради което са били задържани.

Вестник „Джумхуриет“ е емблематичен, ляво ориентиран светски вестник. Тази година бе отличен с „Наградата за правилен начин на живот“, наричана „Алтернативна нобелова награда“, а миналата година получи наградата на Репортери без граници.

Изтъква се, че операцията срещу „Джумхуриет“ е пореден удар върху свободата на словото в Турция, която по този показател е на 150-о място сред 180 страни в света.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53