Русия обяви хуманитарна пауза в Алепо на 4 ноември

Разрушения в Алепо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия обяви за 4 ноември хуманитарна пауза в Алепо.

Решението е съгласувано със сирийските власти в Дамаск. 

Това обяви началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили ген. Валерий  Герасимов, след като е получил нареждане от президента на Русия Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Решението  за обявяване на нова хуманитарна пауза в Алепо е взето с цел избягването на нови жертви посочи още Герасимов и добави: 

За да се избегнат безмислените жертви, министърът на отбраната генерал Сергей Шойгу, по заповед на върховния главнокомандващ на руските въоръжени сили Владимир Путин, взе решение да въведе хуманитарна пауза в Алепо на 4 ноември от 9 до 19:00 часа.

Всички хуманитарни коридори, подготвени по рано в северния сирийски град Алепо от руския Център по примирението, ще продължат да действат, за да се изтеглят  по тях мирните жители и бунтовниците.

Вече две седмици руската и сирийската авиация не нанасят удари в района на Алепо, като са отворени 8 хуманитарни коридора, от които шест са за цивилните, които напускат града и два за бунтовниците от въоръжените екстремистки групировки в посока към сирийско-турската граница и другият - към провинция Идлиб, намираща се под контрола на „Джабхат ан Нусра“.

Обявената от властите в Москва хуманитарна пауза случайно или не съвпада  с посещението на делегация от висши турски военни, водени от началника на Генералния щаб на Турция ген. Хулуси Акар. Двамата обсъдиха вече в Москва въпроса за взаимодействието на въоръжените им сили край Алепо на фона на участието на Анкара в операцията по освобождаването на северния иракски град Мосул и водената от Турция собствена военна операция "Щит на Ефрат" в северна Сирия. 

Разговорите идват във важен момент, защото Турция започва изграждането на своя военна база с прилежащо летище край района на Ер Рай в Северна Сирия.

Русия и Турция трудно намират общ подход по сирийската тема, подчертават руските експерти, но въпреки това двете страни започват да се съобразяват с интересите си в тази част на Близкия изток.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53