Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ представиха постигнатите договорености по Кипърския въпрос

Снимка: архив

Силни послания към кипърските гърци, кипърските турци и Турция за решаването на Кипърския въпрос изпрати президентът на Кипър Никос Анастасиадис тази вечер. Това стана в навечерието на започващата решаваща фаза от мирния процес – от понеделник в продължение на пет дни лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ ще бъдат в швейцарския курорт Мон Перелин, където ще обсъждат една от най-трънливите, чувствителни и болезнени теми – територията и териториалните корекции в бъдещия федерален Кипър.

В две пресконференции, продължили по час и половина и предавани по всички телевизионни канали в двете части на разделената страна, лидерите на двете кипърски общности запознаха широката общественост с постигнатите досега договорености и очакванията от преговорите в Швейцария.

Значително уеднаквяване на позициите вече е постигнато по 4 основни глави - управлението и разпределението на властта, въпросите на Европейския съюз, икономиката и собствеността. Все още обаче остават сериозни различия между двете страни по двете ключови глави – територията и териториалните корекции на бъдещите две съставни държави, а също по сигурността и гаранциите на бъдещата федерация, посочи Анастасиадис.

В решаващата фаза на преговорите двамата лидери влизат с прокарани много ”червени линии” по въпроса за териториалните корекции, за които трябва да търсят компромис. Само положителен резултат от разговорите в Швейцария може да проправи пътя към следващия етап, подчерта Никос Анастасиадис. Той категорично изключи възможност за свикване на петстранна конференция с държавите-гаранти Великобритания, Гърция и Турция по въпроса за сигурността и гаранциите, ако не е постигнато споразумение по територията, за какъвто развой настоява кипърската турска общност.

От решаващо значение за успеха на усилията за обединяване на страната е приносът на Турция и на ръководството на кипърската турска общност, заяви Анастасиадис. Той изпрати ясно послание към Анкара, че сега не е времето за пожелателни думи, а за действия, с които тя трябва да покаже дали наистина иска решаване на Кипърския въпрос.

От своя страна Мустафа Акънджъ подчерта, че кипърската турска общност има реалистични и разумни позиции. Сред ключовите въпроси, по които двете страни все още не са се договорили, той изтъкна ротационното президенство – без него като израз на политическото равенство няма решение на Кипърския въпрос, категоричен бе Акънджъ.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис увери, че отива в Швейцария с решителност и воля, за да се създадат условия за преодоляване на проблемите на двете общности и да се постигне решение, при което няма победители и победени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53