Българите във Великобритания гласуват в 53 избирателни секции

| обновено на 13.11.16 в 18:48

53 избирателни секции във Великобритания отвориха врати в 7 часа по Гринуич за втория тур от изборите за президент и вицепрезидент на България.

Безпроблемно протича гласуването на втория тур на президентските избори във Великобритания. Пред "Хоризонт" Господинка Тодорова, която е председател на секционната комисия в лондонския квартал Баркинг, съобщи, че изборният процес тече гладко за разлика от миналия път, когато в редица секции се образуваха километрични опашки.
Спокойна е обстановката и в другата традиционно много натоварена секция - Стратфорд:
Във Великобритания има 53 секции, 17 от които в Лондон. На първия тур на президентския вот се образуваха огромни опашки, защото трябваше да се попълват двойно повече документи, заради референдума.

Времето в Обединеното кралство е слънчево и приятно. Около половин час след отварянето на секциите, в някои от тях, предимно в по-крайните лондонски квартали с по-голямо българско население, вече имаше около 30 чакащи да упражнят правото си на глас.

На първия тур имаше големи опашки, средно хората чакаха по два и половина три часа, за да могат да гласуват. Мнозина изразиха мнение, че системата с ръчно вписване на гласуващите е много мудна. Имаше и хора, които предпочитаха да пътуват по-дълго време до секции, където има по-малък наплив. Други дори се отказаха да гласуват.

Условия за гласуване, освен посолството в Лондон, предоставят български училища, магазини, складове, заведения, хотели, клубове. Миналата неделя някои от помещенията обаче имаха трудности с поемането на повече хора.

По данни на ЦИК, в първия тур във Великобритания Румен Радев е получил  4218 гласа, а за Цецка Цачева са пуснати 2996 бюлетини.

Избирателният ден на Острова приключва в 22 часа българско време.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53