„Ускорено време“ – изложба с творби на именити майстори от художествената колекция на МВР

БНР Новини
3
„Произшествие II”, художник Петър Брайков
Снимка: Гергана Манчева

В изложбената зала на Музея на МВР беше открита експозиция  от графики и малка пластика от български майстори, творили през 70-те и 80-те години на миналия век. Заглавието „Ускорено време“ на творба от Христо Стайков е избрано като мото на изложбата, тъй като повечето произведения отразяват напрегнатото ежедневие на обикновения служител в полицията. МВР притежава 560 творби на именити майстори, събирани и съхранявани през годините в колекция „Художествени произведения“. Много от тях се показват пред публика за първи път.

Изложбата, освен безспорна художествена стойност, има и историческа, защото нещата са сюжетни, конкретно за МВР. За гилдията на художниците сега нашата експозиция дава възможност да се срещнат задочно със своите учители и предшественици – думите са на изкуствоведа Петър Станков, началник на Музея на МВР. И още:

Първата такава изява е още през 1975 г. Тогава се ангажират най-големите майстори на сатирата в областта на изобразителното изкуство. Прави се изложба по темата „Карикатурата в борбата с противообществените прояви“. Включват се най-големите имена от бранша, сред които са Борис Димовски, Доньо Донев, Шмайзер, Карандаш и цяла плеяда талантливи български графици. Една от идеите е да се ангажират известни български творци с проблематиката и ежедневието на служителите на Министерството. Настоящата изложба „Ускорено време“ е създадена с голямо желание от наша страна, творбите, които съхраняваме във фонда с художествени произведения, трябва да видят своята публика. Интересен е фактът, че те я срещат чак сега, повече от 30 години след създаването си. Рисувани са през миналия век по съвместна инициатива между Министерството на вътрешните работи и СБХ. Нещо много добро, което е било практика тогава.

В изложбата има и няколко фотографии, но при тях творецът пречупва действителността през своето усещане за света и създава нова реалност с авторско послание и идея – казва още изкуствоведът. По думите му, това е смисълът на творчеството, то освен че ни въздейства емоционално, ни кара и да се замислим. Чрез него си задаваме въпроси за това кои сме, къде сме, колко сме по-различни от преди. Проблемите и ценностите, които засяга изкуството – като семейство, любов, достойнство, морал, нравственост, всички тези теми са поставяни във всички епохи, а звучат актуално и сега – казва Петър Станков и продължава:

„Огнеборци”, автор Мария Гергова
Творбите
са строго сюжетни, което е трудна тема и предизвикателство за всеки художник. Но авторите се отзовават с много въображение и находчивост, акцентирайки понякога върху тънките невидими нюанси в ежедневието на служителя на МВР. И по свой начин успяват да претворят делника на пътния полицай, на огнебореца, на криминалиста, на следователя. Сред авторите в областта на графиката са Катя Костова, Румен Скорчев, Христо Стайков, силните литографии на Христо Нейков, Петър Чуклев със своята приказност и илюстративност в рисунките. По-екстравагантен е стилът на по-новото поколение  художници, сред които са Дечко Тодоров, Йордан Парушев. Работите им са реалистични, но са пречупени през стила и отношението на автора. Притежаваме рисунки и на големите майстори Стоян Венев, Илия Петров, Никола Танев. Някои от тях са от 40-те години на миналия век.В областта на малката пластика сме изложили творби на Димитър Остоич с портрета му на загинал граничар. „Схватка“ на Георги Радулов пък е една малко по-изчистена и стилизирана работа. „Огнеборци“ пък са изваяни от гипс. Всички тези майстори на графиката и пластиката са имали свои ученици и последователи. Към тях отправяме покана да посетят изложбата.


Снимки: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия