Москва предупреди за ответни мерки, ако Европа притеснява руските журналисти

Снимка: www.mid.ru

Официалният представител на руското МВнР Мария Захарова предупреди, че Русия може да приложи същите мерки към чуждестранните кореспонденти, ако бъдат изгонени руските журналисти от Европа.

На редовния си брифинг Захарова заяви, че Москва ще приложи същите мерки към западните кореспонденти работещи в Русия, ако Европа започне да притеснява и гони руските журналисти, работещи на нейна територия.

Тя припомни как в края на миналата година на кореспондента на полското издание Gazeta  Wyborcza  Вацлав Радзивинович му беше прекратена акредитацията за работа в Русия, след като полските власти принудиха руския журналист Леонид Свиридов, работещ в Полша, да напусне страната.

Варшава експулсира Свиридов, след като беше обвинен, че работи за руските специални служби.  В едно от коментарните предавания на руската държавна телевизия Захарова заяви, че резолюцията на ЕП за борба с пропагандата на трети страни е информационно престъпление. При наличието на  толкова истински заплахи като тероризъм, фундаментализъм, както и създаването на хранителна среда за тях под формата на национализъм и ксенофобия, вниманието на международната общност се отклонява в съвършено погрешна посока, каза още тя.

Захарова добави още, че хората се нуждаят от информация, която не съвпада с тяхната гледна точка, тъй като само така могат да мислят и анализират самостоятелно. Тя подчерта, че в Русия никога не е имало дискриминация по отношение на западните журналисти.

У нас никога не е имало каквато и да било дискриминация. Позволени са всякакви въпроси, всички събития са отворени за журналисти … Мисля, че никой не може да ни упрекне, че се отнасяме дискриминационно към когото и да било, заяви Захарова.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53