Седмица на активни международни совалки за решаване на Кипърския въпрос

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Целта на политическите и дипломатическите консултации е да се възобнови диалогът между лидерите на двете кипърски общности след задънената улица, в която той изпадна точно преди една седмица в Швейцария, и да се премине към международна конференция по сигурността и гаранциите - последната фаза от мирния процес за Кипър.

Втората фаза на интензивния кръг преговори в швейцарския курорт Мон Пелерин не е поражение за мирния процес в Кипър, но е отстъпление, тъй като не можа да постигне очакваните цели, заяви днес в Никозия специалният съветник на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за Кипър Еспен Барт Ейде. Той откри седмицата на совалки като се срещна последователно с президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ в опит за съживяване на преговорите между тях. Ейде отбеляза, че има проблеми, но не и такива, които не могат да бъдат преодолени. Той подчерта, че двамата лидери трябва да решат как и кога да продължат мирния процес, в който ООН има само подкрепяща роля.

За връщане на Анастасиадис и Акънджъ на масата на преговорите ще лобират през тази седмица и други представители на международните сили. Утре и в сряда срещи в Кипър ще има външният министър на Великобритания Борис Джонсън. Ден по-късно на острова пристига  помощник-държавният секретар на САЩ Джонатан Коен. 

Съветникът на ООН Еспен Барт Ейде проведе телефонен разговор и с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, който в петък вече бе на посещение в окупираните територии. В следващите дни се очаква среща на министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган по въпроса за гаранциите за федерален Кипър, но дата не е обявена официално.

След интензивни срещи в Швейцария лидерите на двете кипърски общности не успяха да постигнат споразумение по териториалните аспекти на Кипърския въпрос и свикването на конференция със страните-гаранти Великобритания, Гърция и Турция. Анастасиадис и Акънджъ взаимно се обвиниха за провала, като в същото време заявиха готовността си да продължат преговорите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53